Одобрявате ли действията на служебното правителство?

or

гласували: 83

Изоставаме с имунизациите

Към момента около 10 % от населението в община Шумен е имунизирано. Притеснението на здравните специалисти е, че с този темп трудно ще се изгради колективен имунитет и отново може да се стигне до критични ситуации през есента с голям брой заразени и приети за лечение в болничните заведения. Тази констатация на РЗИ стана причина за свикване на заседание на Общинският кризисен щаб за превенция и защита на населението от COVID-19, което се проведе днес (14 май) под ръководството на кмета Любомир Христов и зам.-кмета по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова, съобщават от пресцентъра на Община Шумен. Основните акценти в дневния ред на заседанието бяха свързани с имунизационната кампания срещу  COVID-19 и оптимизацията на превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса при евентуална четвърта вълна през есента. На заседанието присъстваха ръководители на болнични заведения на територията на община Шумен.

Справка от Регионалната здравна инспекция в Шумен показва, че от началото на пандемията досега диагностицираните положителни за COVID-19 в общината са общо 6350 души. От тях излекуваните са 5787 души, а починалите – 312. По думите на д-р Илияна Лозанова от Регионалната здравна инспекция през последните седмици се забелязва забавяне на процеса на имунизация срещу COVID-19.

Кметът Любомир Христов обясни, че това е една от причините за свикване на щаба. „Необходимо е да се предприемат мерки за активизиране на този процес и за удобство на гражданите. Ще изпратим писма до работодателите с предложение ваксинацията на желаещите работници от предприятията или различните институции да бъде извършена на място, за да не се губи време за изчакване пред имунизационните  кабинети,“ каза още кметът. Той се обърна и с призив към представителите на медиите да организират информационни и разяснителни кампании с участието на специалисти. „Ваксинирането е доброволен акт, но, за да вземе човек решение, все пак трябва да бъде добре информиран“, каза кметът.

Ръководителите на всички здравни заведения споделиха, че здравните специалисти са претоварени и сред персонала от доста време вече е натрупана много голяма умора. Директорът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов благодари на колегите си, които помогнаха в критичните моменти. По думите му работата по разширяване на ковид отделението в болницата ще продължи. Той обясни, че през летния период ще бъдат извършени нови строително-ремонтни дейности за изграждане на още няколко болнични стаи в отделението. За целта обаче са необходими допълнителни средства. Д-р Костов призова бизнеса отново да подкрепи МБАЛ – Шумен и усилията на медиците да се създадат по-добри условия и възможности за лечение на болните от COVID-19.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *