Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 490

Изобретатели в облачна среда

Денислав Ангелов и Салимехмед Мехмед от СУ “Сава Доброплодни”

Румяна Йорданова и Антония Митева от Бургас

Ученици от Шумен и Бургас изобретиха умна хранилка за домашни любимци. Разработката на тийнейджърите позволява грижа за животните от разстояние, докато стопаните им са на работа или на почивка.

До реализацията на идеята се стигнало след съвместна работа между Румяна Йорданова и Антония Митева, випускнички на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в Бургас, сега ученички в математическата гимназия  и гимназията за романски езици в морския  град и учениците от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен Салимехмед Мехмед, Денислав Ангелов и Мартин Жечков. Научното „рандеву“ станало в облачна среда по време на онлайн обучение и с помощта на менторите им – Грета Стоянова, Таня Сребрева и Ангел Ангелов.

Момичетата от Бургас и момчетата от Шумен се запознават преди две години на състезанието „Млад иноватор“ и на изданието му през 2020/2021 стигат до финал и спечелват награда от конкурса.

Макар и разделени от километри, всеки от участниците имал своята роля в работата по проекта. Мартин и Антония програмирали устройството и разработили мобилно приложение за него. За изчисляване на точното количество храна, което трябва да пуска умното устройство изобретателите се консултирали с ветеринар.

Мартин Жечков от СУ “Сава Доброплодни”

„Машинката“ е кръстена EcoFeeder и представлява умна хранилка, която с помощта на мобилно приложение в зависимост от вида и породата на домашния любимец дава необходимото количество храна. Всичко тръгнало от първоначалната идея за хранилка за птици. Младежите били притеснени от намаляващото количество на врабчетата. „В градски условия те не се хранят пълноценно, често поглъщат хвърлени дъвки, което е смъртоносно за тях.“ – разказва един от менторите, шуменският преподавател Ангел Ангелов, цитиран от в. „24 часа“. Впоследствие идеята била доразвита и разширена.

„Създадохме приложение, с което потребителите се свързват с хранилката. От падащо меню се избира животното, тогава се появява табличка с килограмите му, количеството храна, което трябва да приема и бутон за всяка програма. При натискане на бутона се задейства моторът и в купичката се изсипва храна.“ – обяснява механизма Антония Митева.

„Заедно с Тони създадохме код, който при получаване на данни задвижва мотора.“ – допълва Мартин Жечков, а Денислав Ангелов обяснява: „Изработихме 3D модела, като започнахме с дизайна на хранилката, след това направихме чертежите във фотошоп, прехвърлихме файловете в 3DSMAX и създадохме хранилката по чертежите. Принтирахме частите на 3D принтер от материали, които са безвредни при контакт с храната. Сглобихме корпуса и вградихме прототипа на хранилката в него.“

Салимехмед Мехмед обяснява, че днес все повече хора имат домашни любимци, но им липсва време да се грижат за тях и изобретението ще им е от полза. Със средствата от наградата за проекта си петорката планира да изработи автоматизирани хранилки, които да дари на приюти за бездомни кучета, административни центрове към паркове и на свои съученици, които отглеждат домашни любимци. Разработката е с два варианта – за вътрешно и за външно ползване. Външната хранилка ще бъде енергийно независима и ще се захранва от соларен панел.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *