С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,799

Изнесени семинари

Момент от семинара в Чорлу.

Българско-турската търговско-индустриална камара проведе бизнес-семинари в най-големите промишлени центрове в тракийската част на Турция. Те се проведоха в градовете Чорлу и Черкезкьой, в партньорство с търговско-промишлените палати в тези градове, съобщиха от пресцентъра на БТТИК

 

Целта на форумите беше турският едър бизнес да получи по-детайлна и конкретна информация за възможностите за инвестиции в България. Темите на семинарите бяха две: възможности за инвестиции у нас и как турският бизнес може да използва еврофондовете за реализация на свои проекти. Лектори бяха експерти от престижната консултантска компания „Прайсуотърхаус Купър“, членове на БТТИК.

Председателят на УС на БТТИК Фикрет Индже и председателят на Търговско-промишлената палата в Чорлу Ибрахим Гюнюл подписаха споразумението за съвместна работа.

 

 

Бизнес-форумите се проведоха при завиден интерес от турския бизнес в двата града и бяха посетени от над 100 бизнесмени. Основните въпроси бяха свързани с цените на консумативите у нас – ток, вода, газ, работната заплата и наличието на работна ръка в определени региони, визова и данъчна политика на България и др. Определен интерес имаше и към различните индустриални паркове и свободни зони, както и по-подробна информация за инвестиционния климат в региони като Бургас, Варна, Пловдив, Шумен и др.

 

На бизнес-форумите от българска страна присъстваха председателят на Управителния съвет на Камарата Фикрет Индже, изпълнителният директор Венцислав Венков и координаторът на Камарата Менент Шукриева.

 

Чорлу и Черкезкьой са региони, в които работят над 1500 големи турски компании от всички отрасли на икономиката, електроника, роботизация, текстил и др., разположени в няколко свободни зони и индустриални паркове. Близо 50 от тях са в топ 500 на турския бизнес.

 

В рамките на форумите се проведоха и работни срещи с председателите и членовете на управителните съвети на българската и турските камари в Чорлу и Черкезкьой Ибрахим Гюнюл и Сюлейман Козува.

Срещата в Черкезкьой.

 

 

Беше подписано споразумение за бъдеща обща дейност между БТТИК и търговско-промишлената палата в Чорлу. Подписите си под документа поставиха Фикрет Индже и председателят на палатата в Чорлу Ибрахим Гюнюл.

 

Представителите на БТТИК проведоха работна среща и с генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, с консул Андон Андонов и с търговския аташе в консулството ни в Истанбул Тошко Томов.

 

Бяха обсъдени задачи, свързани с предстоящия икономически форум с участието на министрите на икономиката на България и Турция на 2 април в Истанбул. Обсъден беше и съвместен проект между генералното консулство на България в Одрин и БТТИК за обмен на журналисти от Шумен, Разград и Одрин през есента.

 

В рамките на визитата в Турция изпълнителният директор на БТТИК Венцислав Венков се срещна и с областния управител на Одрин Гюнай Йоздемир. Двамата обсъдиха възможностите за провеждане на подобни форуми и на територията на област Одрин.

 

На всички срещи домакините от Турция подчертаха изключително важното значение от подобни бизнес-контакти и изразиха желание те да продължат под формата на презентации на индустриални зони и паркове от България, както и показване на възможности за инвестиции в конкретни градове и региони на България.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *