С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Измерения на изяществото

На 23 март, събота, от 17:00 ч. Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Държавен архив – Шумен и Радио Jazz FM организират събитие, посветено на едно от най-ярките имена в българското музикално изкуство – Димитър Ненов, който, освен изключителен композитор, признат и за един от най-добрите ни пианисти, е не по-малко талантлив архитект и педагог, ярка фигура в обществения живот на България през първата половина на XX в.

Събитието е със свободен вход и включва представяне на документалния филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“, клавирен рецитал на Венета Нейнска, презентация на д-р Антония Панева, началник на Държавен архив – Шумен, и тематична изложба с материали от фондовете на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Модератор ще е Светослав Николов, програмен директор на Радио Jazz FM.

Документалният филм „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ (18 мин., режисьор Ясен Харалампиев) е интригуващ разказ за съдбата на бележития ни интелектуалец, представен на фона на музикалните му пиеси в изпълнение на Венета Нейнска. Филмът представя непоказвани досега снимки от личния архив на Димитър Ненов, съхранявани в научния архив на БАН, и единствения достигнал до нас запис в негово изпълнение, който е част от архивния фонд на БНР.

В клавирния рецитал на Венета Нейнска, освен творби на Димитър Ненов, ще звучат и негови любими произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен.

В рамките на събитието за първи път ще бъдат представени творчески материали, писма и снимки на композитора, които са съхранявани в Държавен архив – Шумен и са достигнали до нас от архива на Маринка Каравасилева, сестра на Димитър Ненов, и съпруга й Мирко Каравасилев – и двамата дейни участници в музикалния живот на града.

Гостът на библиотеката – школуваният пианист и изпълнител от световна класа Венета Нейнска, е възпитаник на две от най-престижните консерватории в света – Южнокалифорнийския унивеситет в Лос Анджелис и Училището за музика и драма „Гилдхол“ в Лондон, където преподаватели са й световноизвестните учители по пиано – съответно Джон Пери и Джоун Хавил. В Лондон пианистката участва и в майсторски класове на Имоджен Купър, Алексей Наседкин, Джером Лоуентал и Доминик Мерле. На шуменската аудитория Венета Нейнска е позната от концертите си със Симфониета Шумен през изминалите два сезона.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *