С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Изложба на Биляна Васкова

На 30 януари, в 17:30 ч. Биляна Васкова, художник по декоративно и приложно изкуство, ще открие в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” изложба графика, живопис и керамика „Коренни жители на Америка”, съобщават от пресцентъра на библиотеката.

Експозицията представя част от индианските племена и народите, които са коренното население на Северна, Централна и Южна Америка. Сред тях са източногорските индианските племена ирокези, мохикани, хурони и алгонкини от района на Великите езера в Северна Америка; средно- и югозападните индиански племена на САЩ сиукси, шайени, паони, навахо, зуни, апачи чирикауа и команчи; цивилизациите на олмеките, толтеките и маите и империята на ацтеките в Централна Америка; империята на инките в Южна Америка.

Биляна Васкова е възпитаник на Държавната художествено-промишлена академия „Барон Фон Щиглиц” в Санкт Петербург, Русия – специалност „Художествена керамика”; петкратен стипендиант за висше образование на фондация „Отворено общество”. През годините е работила като дизайнер на ювелирни украшения за италианската марка Remida Tornaghi. До момента има дванадесет самостоятелни изложби в България, Русия и Италия, както и участия в съвместни изложби и творчески пленери в Сърбия и Испания. През 2008 г. печели първо място на Националния конкурс по керамика „Un piatto per La Qintana Cybea” в гр. Масса, Италия, а също и специалната награда на конкурса за участие през 2009-а.

Експозицията „Коренни жители на Америка”, организирана по проект към Общински фонд „Култура”, може да бъде разгледана в Изложбена зала на библиотеката до 15 февруари.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *