Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Изкуство сред руините

Артисти и творци от България, Гърция, Македония и Сърбия, участвали в едномесечни арт-резиденции в Битоля (Македония) и Нови Сад (Сърбия) в рамките на международния проект ECHO (European Cultural Heritage on the Stage) ще се съберат във Велики Преслав от 4 до 7 април за да представят своите произведения. По време на тези т. н. арт-резиденции авторите са се опитали да пресъздадат травмите и възстановяването след тях по свой експресивен начин.

Представянето на произведенията ще се случи в сградата, която в близкото минало бе използвана за хотел от “Балкантурист”. Знаково пространство за местните хора, които не само празнуваха своите абитуриентски балове, сватби и юбилеи, но и участваха с доброволния си труд в нейното построяване. Днес тя прилича на сграда, опустошена от военен конфликт. И макар че в града (и в България) през последните 50 години не помним да е имало военен конфликт, разграбването и опустошаването й е факт. Откриването е от 17:30 до 19:00 на 4 април. Мотото на изложбата е “Спомени за миналото, с призив да не се повтаря никога повече”.

Авторите, които ще бъдат представени в изложбата са: Мартина Лапика и Иванка Любомирова Ставрева от България, Depy Antoniou и Aristaios Tsousis от Гърция, Ljubica Meshkova – Solak и Kiril T. Konstantin от Македония, Snezana Petkovic и Bojan Josic от Сърбия, Stratis Vogiatzis и Yorgos Samantas от Caravan Project Productions, и фотографите: Стоян Николов и Иван Григоров от България.

 

ECHO (European Cultural Heritage on the Stage) е международен пилотен проект в областта на културата, наследството и изкуствата, който има за цел да подобри културното производство и да укрепи европейското чувство за принадлежност чрез съчетаване на съвременното художествено творчество с тъмното културно наследство на местните общности в Европа. Фотографията, видеото, живописта и занаятите са средствата, които използваме за разкриване на материалното и нематериалното местно наследство.

Твърди се, че справянето с травматичните преживявания и травматичното наследство има терапевтични ефекти. ECHO се фокусира върху “Тъмното наследство” като част от местната идентичност, оформена от “неизвестните” и “неспоменатите” факти, които травмират група хора и определят тяхната култура. Селата и градовете са белязани от травматични събития, свързани с войни, геноциди, масови убийства, етнически конфликти, политическо или социално потисничество, разграбване на собственост, насилие и смърт, които са врязани в тяхното наследство, материално и нематериално.

 

ПРОГРАМА на събитията:
4 Април

 

17:30 – 19:00
Откриване на изложбата (в сградата на хотел Балкантурист)
5 Април
09:30 – 17:30

 

 

17:30 – 19:00
Пленер на ученици от:
Професионална гимназия по текстил и моден дизайн Варна, Професионална гимназия по приложни изкуства гр. Смолян, и Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“ гр. Казанлък
Представяне на документален филм на Caravan project Гърция и среща с авторите (в зала Тържествена в Община Велики Преслав);
6 Април
11:00 – 15:00

17:30 – 18:30
Посещение на исторически обекти: Археологически музей Велики Преслав и стария град.
Откриване на изложбата на създадените арт-произведения от учениците, участвали в пленера
7 Април
11:30 – 12:30

 

Церемония за закриване на изложбата (в сградата на хотел Балкантурист)

Проектът се финансира от програма „Creative Europe” на ЕС, Национален фонд Култура, с подкрепата и домакинството на Община Велики Преслав, Археологически музей Велики Преслав и Пенсионен фонд „Съгласие“.
В партньорство на: Inter Alia (Гърция), Sfera (Македония), Vojvodina Civic Centre (Сърбия) и Фондация „Опън Спейс“ (България)
Координатор за България: Open Space Foundation https://www.openspacebg.com/echo/

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *