С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,786

Изберете име за малко орле

Какво име бихте избрали за един малък пътешественик, който пропътува за първи път пътя от България до Зимбабве в края на лятото? Птичката е от рядък вид – малък креслив орел, и се появи на бял свят през тази година. Гнездото, в което се излюпи орлето, се намира в близост до село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети малкото пернато се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците и сега всеки може да види къде се намира и да проследи пътя му, съобщават от пресцентъра на СИДП-Шумен.

През първите хладни дни, в края на лятото, малкият пътешественик се отправи на юг и в момента се намира в Националния парк „Хуанге“ на територията на Зимбабве. В африканската държава сега е лято, температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, което помага на орлето да заякне след дългия полет, за да може през пролетта отново да се върне у дома. Благодарение на предавателя, всеки от нас може да следи в реално време какво се случва с орлето, докато лети над зелените гори на „Хуанге“: https://eagleforests.org/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8/.

Малкият креслив орел от село Александрия все още няма име. Според орнитолозите птицата е женска, но това ще се потвърди когато излязат резултатите от взетите проби. Очакваме от всички вас да предложите интересно и оригинално име за орлето, което е най-големият пътешественик от Североизточна България за годината. Ценната птичка премина границите на над десет държави и всички ние я очакваме с нетърпение, да се завърне през пролетта.

Предложенията с име за орлето изпращайте на адрес: t.dimitrova@dpshumen.bg.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *