Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Идва инфлуенцата

След африканската чума по свинете, идва опасност от разпространение на инфлуенца, или т. нар. птичи грип по пернатите. Това съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия в Шумен днес директорът на ОДБХ д-р Катя Райкинска. Издадена е министерска заповед, с която се разпорежда за незабавно привеждане в готовност на всички структури и заинтересовани лица за недопускане заболяването инфлуенца по птиците. С нея се забранява отглеждането на открито на всички птици, а на директорите на ОДБХ е разпоредено по общини да организират срещи с кметове, орнитоложки дружества, ветеринарно-медицински специалисти за набелязване на конкретни мерки за недопускане на заболяването.

Предвиждат се проверки за биосигурност, прекратяване контактите с диви птици, проверки на съхранението на храните за птиците, както и провеждане на информационна кампания за собствениците и ветеринарните специалисти, каза д-р Райкинска.

В случай на забелязване на отклонения в поведението на птиците, незабавно следва да се уведомят ветеринарните специалисти и ОДБХ.

Не отстъпва и заболяването от африканска чума по свинете. От началото на януари има нови 12 положителни проби при отстрел на диви свине. Две са в землището на Сушина – Върбица, положителни резултати има в землището на Шумен, в Могила и Марково – Каспичан, Борци – Венец, Ивански, в Смядовското землище в районите на селата Александрово, Веселиново и Риш, както и в землището на Нови пазар. Засилен е контролът и са взети мерки за неразпространение на болестта.

Следващата областна епизоотична комисия ще бъде на 11 февруари от 10 ч. в зала 2 на Областна управа.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *