С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,083

Идва Еньовден

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ организира традиционния фестивал „Зелени слънца“, посветен на Еньовден. Той ще стартира в 5.33 часа с изгрева на Слънцето на 24 юни – четвъртък, на поляната до информационния център на паметник „Създатели на Българската държава“, съобщават от пресцентъра на Дирекцията.

Ще бъде сплетен венец от билки, под който всички ще преминат в ритъма на Еньовско хоро. Предвидени са ателиета, в които малки и големи могат да си направят венци и Еньовски китки. Как се правят ръчно изработени сапуни ще покажат потребителите от Центъра за социална интеграция и рехабилитация на хора със зрителни увреждания. Ще бъдат изложени продукти с лавандулово масло. Присъстващите ще могат да се запознаят със стари бабини рецепти с лечебни растения, а за настроението ще се погрижи вокална група „Медени гласове“.

Вярва се, че на този ден Слънцето дарява крепко здраве, а набраните по изгрев билки имат най-голяма лечебна сила. Припомняме, че на 24 юни православната църква почита Св. Йоан Кръстител. Празнуват хората с имена Йоан, Йонко, Яни, Яна и Янка, Калоян, Ива, Ивка, Ивана, Деян, Дилян, Дияна и други. За имениците са предвидени изненади.

Вечерта от 18.30 ч. пред сградата на Астрономическата обсерватория на платото ще се проведе празник с творчески ателиета и забавления, специално подготвен от преподаватели на Центъра по природни науки към ШУ “Епископ Константин Преславски”. Предвидени са томболи и викторини, изработка на Еньовски китки и венци, горски глинени усмивки и други изненади. Центърът и Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ канят всички шуменци и гостите на града да участват в празника.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *