Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

Иванов: Радев застава срещу БСП

„Заставайки открито срещу правителството във вчерашно свое изказване, той (президентът Румен Радев, б. р.) застава и срещу БСП.“ – това заяви в предаването “Защо, г-н министър?” на бТВ министърът на земеделието Иван Иванов, водач на червената листа в Шумен на последните парламентарни избори. По думите на Иванов, който е и член на ръководството на БСП и близък до партийния лидер Корнелия Нинова, “в партията ще възникне дискусия за последващите взаимоотношения с президента.

Основните теми, по които тряваше да отговаря Иван Иванов в ефира на бТВ бяха свързани с актуалната политическа криза. Надяваме се наистина на здравия разум, на съвестта на шепа народни представители, независимо от коя политическа сила са, да оценят, че след падането на този кабинет ситуацията в страната няма да се подобри, напротив – ще се влоши, коментира Иванов.

Министърът от квотата на БСП посочи риска от влизане в спиралата на финансова, икономическа и политическа криза, както и негласуването на актуализацията на бюджета за 2022 година.

Попитан откъде би дошла евентуалната подкрепа за правителството, Иванов каза, че е нормално това да стане от останалите народни представители от „Има такъв народ“. По думите му, това е партията, с която има подписано коалиционно споразумение, а министрите, въпреки че са в оставка, все още са част от правителството.

„Плаващите мнозинства не са решение“, каза Иванов, като уточни, че ръководството на партията е заявявало позиция, че подобен сценарий не е правилен за управление на държавата.

Иванов потвърди, че БСП подкрепя връщането на хартиената бюлетина. Тук въпросът е да не лишаваме повече гласоподавателите от техни граждански права и специално тези, които подкрепят БСП, посочи той. Левицата е внесла свой законопроект, с който се предвижда гласуването на изборите да е с хартиена бюлетина или с машина.

По темата за Република Северна Македония (РСМ) министърът на земеделието каза, че дебатът около предложението на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) ще се води в рамките на Народното събрание. „Без да изпълнява македонската страна своите ангажименти по Договора за добросъседство, няма как БСП да подкрепи тяхното членство“, посочи Иванов. Той определи темата за РСМ като „привнесена“ в правителството и парламента. Определи като „странно” защо лидерът на ИТН Слави Трифонов я е повдигнал. На въпрос дали БСП ще подкрепи внесеното в парламента предложение, Иванов отговори: „На този етап да кажа не, но, все пак, дайте възможност на народните представители, на министрите, да се запознаят с точния текст“.

Министърът коментира и фитосанитарния контрол на граничния пункт “Капитан Андреево”. На въпрос дали е “затворена завинаги страницата с частния бизнес” там, той отговори: “Поне докато ние управляваме министерството, докато тази коалиция управлява държавата – да”.

Иванов каза, че не се очаква недостиг на пшеница у нас. По думите му България ще има добра реколта от пшеница – около шест милиона тона.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *