Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 940

Зограф в училище

“Искам нещо да остане след мен и като си отида от училище.” Така с усмивка обяснява защо е хванал четката и боите и вече повече от месец е в ролята на зограф учителят по изобразително изкуство в СУ “Трайко Симеонов” Стефан Стефанов. Г-н Стефанов се е заловил да разкаже върху бялата стена цялата история на Земята – от възникването на живота с поглед малко напред – до изстрелването на първия пилотиран полет до Марс.

В трудовата книжка на Стефан Стефанов има само една попълнена страничка, а в нея – само един попълнен ред – училище “Трайко Симеонов”. Тук е минала цялата му трудова и педагогическа биография. Завършил “Изобразително изкуство” педагогически профил във Великотърновския университет и след дипломирането си през 1983 постъпил на работа в 8 ОУ “Трайко Симеонов”. По онова време училището било под един покрив с днешното СУ “Панайот Волов”. След няколко години “Трайко Симеонов” се сдобило със своя сграда, а там продължил да работи и Стефанов. И така вече 37 години.

След основния ремонт по проект в СУ “Трайко Симеонов” в училището останали дълги празни стени в коридорите. Чисто нови, както казва господинът. “Що да не нацапа някой една бяла стена. Никой не смее, викам хайде, нали съм най-старият, ще опитам, ако не им хареса ще я боядисам наново” – на шега разказва за идеята за мащабната рисунка учителят. Речено-сторено. Сюжетът си измислил сам, а му помогнали любознателността, която имал от малък и увлечението по природните науки. Като дете раснал на село. През ония години вървяла телевизионната рубрика “Атлас”, чиито водещ бил известният български учен географ проф. Тянко Йорданов. “Това предаване ни събираше от улицата всички пред телевизора. Аз съм селско дете и този “Атлас” ни поглъщаше.” – спомня си Стефан Стефанов.

Затова нямал проблем с подреждане на фазите в земното развитие. Художникът се увлича от графика и има участия в много изложби, но тук е съобразил стила и  жанра с бъдещата публика – най-малките ученици. Стефан Стефанов признава, че творението е далеч от академичното изкуство и, ако дойде друг художник би намерил много кусури, но главното предназначение на пъстрата стенопис е да информира по забавен начин децата за възникването и развитието на Земята. Стефанов използвал времето на пандемията, през което няма деца в училищната сграда и рисува по 3-4 часа на ден. Разказът в картина е готов вече докъм 60-70 процента. Докато говорим даскалът си сравнява “планчето” и се хваща за описване на древността – пирамидите, Сфинкса, древногръцки колесници. В сцените няма да липсва и България и българските приноси към света.

Коментари

  • Мима Желева май 22, 2020 в 6:26 pm

    Направо съм онемяла в захлас! А на живо ще е истинско удоволствие за очите!
    Г- н Стефанов, децата от детска градина “Слънце” ще се радват на среща с вас. Те много обичат да рисуват! И ще ви поканим на нашия конкурс ” Да съхраним традициите”, където има много талантливи деца!
    Бъдете здрав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *