Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 411

Злотворен човек

Росен-Плевнелиев

Плевнелиев се оказа много злотворен човек. Никога не сме имали такова посмешище и срамен слуга на чужди интереси. Това заявява пред журналистката Десислава Пътева публицистката Велислава Дърева в интервю за електронното издание a-specto. Поради засиления интерес днес в Шумен към личността на българския президент, препечатваме пълния текст на интервюто.

– Госпожо Дърева, как гледате на инициативата на архимандрит Дионисий, който организира гвардейско честване и поръча заря за Възкресение Христово? Изглежда, че в момента той се изживява като реформатор на Българската православна църква и твърди, че подобна традиция има в страни като Русия, Гърция, Румъния, Сърбия и много други.

-Това не е реформация на Българската православна църква, това е серия от скандални нелепости. Да не говорим, че от известно време Дионисий си прави или му правят мощна пиар кампания, особено по време на Великите пости и на Страстната седмица. До такава степен, че всеки опитен журналист вижда подставени интервюта с много фанатизирани персонажи – негови фенки, които казват, че откакто архимандрит Дионисий е предстоятел на „Св. Александър Невски”, за тях тук е Божи гроб. Моля?!

Дионисий има много могъщи покровители. Те стоят зад него и финансират всичките негови невероятно скандални изпълнения. Хора, които непрекъснато лобират пред обществото и притискат Светия синод той да бъде хиротонисан* за епископ. Това за малко щеше да стане през 2014 г., но тогава православният български народ направи една огромна подписка срещу решението на Светия синод. Отделно ние, 13 души църковни хора, богослови, юристи и журналисти, написахме един протест. Патриархът дойде и каза, че решението е оттеглено, което Дионисий очевидно не може да понесе, както и неговите покровители.

Не можем да говорим за каквито и да било реформаторски действия на Дионисий в Българската православна църква. Обяснението, че така било в Гърция, не е никакво обяснение. В гръцката конституция е записано, че Гърция е православна държава. Също така пише, че депутатите, министрите, премиерите и президентът се заклеват в името на Светата троица – Отец, Син и Свети дух, и на Света Богородица. Това е друга държава, това не е България.

Откакто Дионисий е предстоятел на храма „Св. Александър Невски”, аз не ходя там. По време на Страстната седмица отидох, когато служи патриарх Неофит. Бях изумена от това, което се случи навръх Великден. Патриарх Неофит, Слава Богу, успя да прочете евангелския текст – Евангелието на Матея, глава 28, стих от 1 до 9, ако трябва да сме точни, и започна да чете една сакрална, изключително важна молитва – „Да воскреснет Бог”. Той успя да произнесе половината от първото изречение и в този момент засвистяха шрапнели – все едно човек е на бойното поле в Сирия. Видях как патриархът замръзна. Беше изумително. И гвардейският оркестър започна да свири „Тих бял Дунав”. Нямам нищо против великолепния „Ботев марш”, но не е това мястото, не е този моментът. Едва когато цялата тази дандания приключи, дядо Неофит отново започна „Да воскреснет Бог”. Познавам патриарх Неофит, той е много деликатен човек. Не знам как му издържаха нервите.

Аргументът на Дионисий за зарята е, че за рождения ден на всяка мутра имало фойерверки, пък за Христос да нямало. Според Дионисий има несъществена разлика. Тази „несъществена разлика” е, че Иисус Христос не е мутра.

– Все пак Дионисий излезе с довода, че всичко това е съгласувано с председателя на Светия синод, включително и точния момент, в който да започнат зарята и гвардейското честване…

– Вижте какво, Дионисий е едно лицемерно, самовлюбено същество. В България ставропигиалните манастири са три – това са Бачковският, Троянският и Рилският. Те се намират на пряко подчинение на Светия синод, както и катедралата „Св. Александър Невски”. Нищо не може да се прави в и около храма, както и в тези три манастира, без разрешение на Светия синод. Има Устав на Българската православна църква, в който ясно е написано, че българският патриарх не може самостоятелно да предприеме каквито и да било действия, ако няма разрешение на Светия синод. Просто Дионисий се опитва най-подло да си измие ръцете със Светейшия български патриарх и със Светия синод. Той незабавно беше разобличен и ще бъде разобличен още по-сериозно, когато Светият синод се събере на заседание.

На Разпети петък не бях в храма „Св. Александър Невски”, а в “Света Неделя”. После не повярвах, когато ми казаха, че на Опело Христово плащеницата е била изнесена от гвардейци, които са обиколили църквата. И пак е имало гвардейски оркестър, който, моля ви, свирел “Траурния марш” на Шопен. Това също е недопустимо. Плащеницата се носи от духовници. За всеки духовник е изключителна чест да му бъде поверено да носи погребалната плащеница на Христа. Какви гвардейци?! Какъв Шопен?!

Разпети петък е най-страшният ден не само за християните, а и за света. Тогава човекът вижда най-страшното – Бог умъртвен, погубен от самите човеци. Това е най-жестокият миг за всеки вярващ човек. Изведнъж се появяват гвардейци, когато всичко е потънало в скръб, в мъка, в страдание, в отчаяние. На другия ден – на Възкресение, свистят фойерверки. Това е върховната духовна радост за всеки вярващ християнин, това е най-върховното преживяване. Това е мигът, в който ти знаеш, че Бог те е спасил от смъртта. Какви фойерверки? Това е едновременно интимно и общо преживяване, когато хората се поздравяват с „Христос Воскресе!”. Това е най-красивият миг на надеждата, която всеки от нас чака и иска да я види. И какво вижда? Илюминации.

– Оказва се, че Светият синод вече на два пъти е повдигал въпроса за отстраняването на Дионисий, но той се е спасявал, защото е имало по-важни църковни дела за уреждане. Има ли друга причина той все още да е предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски”?

– Освен зрелищата, които той устройва, е напълно недопустимо и това, че на Велики четвъртък е направил огромни опущения в богослужбата, най-вече в причастяването. Не може от ръка на ръка ти да предаваш причастие, някои хора може да не са се изповядали. За да вземеш причастие, ти трябва да си постил, трябва да си се изповядал, да имаш разрешение от своя изповедник и тогава да отидеш да вземеш причастие, а не някой да ти бута в ръцете Тялото Христово. Разбирате, че за един вярващ човек, който познава каноните и догматите на църквата, това е абсолютно нарушение.

И още нещо: на Светия синод са му известни греховете на Дионисий, те не са тайна. Той беше главният участник в производството на архонти. Служеше с тамплиери, с католически духовници, което е недопустимо според каноните на православната църква. Произвеждаше някакви кръстоносци, водеше служби, облечен в епископски одежди и с епископски жезъл.

Освен че е словолюбив и властолюбив, го избива и на сребролюбие. Ето, той каза, че негов приятел му е дал 2000 лева за зарята. Това се нарича „симония” и е изключително тежък грях в църквата. Тоест ти да си купуваш титла и авторитет с пари. Църквата не е сергия. Неслучайно първата работа на Христос на Велики понеделник е да изгони търговците от храма. А тук виждаме, че търговецът гони миряните от храма. Убедена съм, че предишният предстоятел на храма – епископ Тихон, никога не би допуснал такова безобразие.

Дионисий реално не е бил монах. За да иска да бъде хиротонисан за епископ, най-малко три години трябва да е бил в манастир. А той, моля ви, бил ходил през ваканциите. Той не знае какво значи манастирски труд, не знае, че се става в тъмни зори, че имаш 2-3 часа за сън. Не знае какво е послушание, не знае какво е смирение. Освен това, да не забравяме, че Дионисий беше главният церемониалмайстор на скандала с цариградския патриарх Вартоломей. Това беше скандално посещение на Вартоломей, който си позволи в храма „Свети Александър Невски” в своята 45-минутна реч да говори 40 минути срещу Българската православна църква.

– Вие споменахте, че има много хора с власт, които пазят гърба на архимандрит Дионисий. Според вас от чии протекции се ползва той?

Velislava_3

Велислава Дърева, Снимка: Антоанета Киселинчева, a-specto

– Да, това са богати хора. Хора с власт, пари и обществено влияние. От хората, които покровителстват Дионисий, идва натискът върху Светия синод. Един покоен митрополит внимателно подпитваше патриарх Максим дали не може „да се погрижи за момчето”, а дядо Максим само се подсмихваше под белия си мустак. Не знам поради каква причина, по какво велико снизхождение Дионисий се оказа предстоятел на патриаршеската катедрала.

Като говорим за тези влиятелни хора – те упорито наричат Дионисий епископ, какъвто той не е. Той много иска да бъде епископ, защото епископът вече е архиерей**. Ако днес човек като Дионисий стане епископ, утре ще поиска да стане митрополит, а вдругиден ще му се прииска да стане и патриарх.

Българската православна църква няма нужда от паркетни епископи, нито от церемониалмайстори, които организират заря и духова музика. Както го е подкарал, следващия път може да докара и двата налични танка.

Дионисий заяви, че е скверно и богохулно това, че аз и такива като мен сме против тези илюминации. Скверно и богохулно е да приравниш Иисус Христос с една мутра. А ние, които искаме да се спазва канонът, се оказахме сквернословци и богохулници. И аз му казвам: Дионисий, върви в манастир, ако искаш да бъдеш истински монах. На приеми и на банкети монах не се става. Очевидно за него монашеският подвиг е непосилен. Това значи да се отречеш от себе си, от света, от всичко. Такива изкушения не могат да стигнат до един монах. Това е много тежка съблазън.

Както е казано: „Горко на оногоз человека, чрез когото съблазънта дохожда”. Дионисий е проводникът на тази съблазън.

Ние не водим война с него, ние водим война за църквата. И всякакви иронични приказки, че той е един млад, неукрепнал дух… Та той е на 34 години! Много добре знае как да си направи пиар, да си излъска имиджа и да вилнее в църквата.

– Не звучи ли арогантно изказването на духовника, че честванията със заря ще се превърнат в традиция, въпреки огромната съпротива и на миряните, и на духовниците? Или трябва да приемем неговия аргумент, че това е практика, която е била прекъсната през 1946 г.?

– Ах, любимата дъвка. Мръсните комуняги нарушили традицията. Хайде, стига. Най-лесно е да измислиш нещо такова и пак да метнеш камък върху червените боклуци. Тези оправдания са безсмислени. Това не може да бъде мотив да нарушаваш канона. До референдума през 1946 г., когато България все още е монархия, във Възкресната нощ от покрайнините на София оръдия са произвеждали 21 топовни салюта, царски салюти, в чест на Царя на царете, който е Христос.  Но и това не е твърде канонично. Да не забравяме, че царството на Христос не е царство земно, то не е от този свят, както често си мислят човеците.

– Имаше упреци, че тези 2000 лева, които са дадени за фойерверки, е можело да бъдат дадени за благотворителност, че това не е начинът църквата да се „отваря към хората”, че е излишна помпозност.

– О, разбира се! Турският Дианет*** сипе милиони, за да строи джамии и да открива духовни училища. Тук има над 25 платени мюсюлмански духовници от Турция. На този фон в България стотинка по стотинка се събират пари за реставрация на църкви и манастири, рушат се безценни храмове. Хубаво, онзи богаташ искал да ти даде 2000 лева, това са му джобните пари за днес. Сложи ги в касата. Ти трябва да пазиш всяка една стотинка.

– Как гледате на твърдението на Дионисий, че откакто той е предстоятел на патриаршеската катедрала, в нея цари финансова дисциплина, каквато до този момент не е имало?

– Не знам каква дисциплина има, но свещеници от храма „Свети Александър Невски” заявиха, че  не желаят повече да служат с Дионисий. Вие разбирате ли, че това се нарича бунт, бойкот, стачка срещу човек, който само се прави на духовник. Това не може да остане незабелязано и нечуто от Светия синод. Българските архиереи не могат да бъдат благосклонни към такива неща и да ги гледат през пръсти.

Хората запомниха нощта на Възкресението не с тържествените камбани, а с някакъв кич. Църквата не е заведение за шоу програми, не е кабаре, не е вариете, не лунапарк. Тя е Домът Господен.

– Присъствието на президента Росен Плевнениев до патриарх Неофит по време на пасхалната служба също предизвика неодобрението на миряните…

– Поразително! Първо, недопустимо е Плевнелиев да влиза в катедралата заедно с патриарха, той трябва да е в храма преди патриарха и да го чака благочинно. Второ, в полунощ патриархът и духовниците излизат пред храма на един подиум. Що ще Плевнелиев на подиума? Той не е духовно лице! Той не участва в богослужбата. Там могат да бъдат само патриархът и духовниците, които служат заедно с него. Там се чете евангелие, четат се тропари, там се пеят песнопения. Той ще стои долу. Църковният хор стои долу на паважа, нали? Не се катери и той на платформата. Плевнелиев ще стои до църковния хор, той няма работа на този подиум. Никой не го спира да присъства, ама той още малко и в олтара ще се намърда да служи. Утре ще реши да раздава нафора и причастие. Мисля, че тази година, Слава Богу, не се намъкна в олтара, а има този навик.

– Как ви се струва оправданието на президентската администрация, че тя няма никакво отношение към нито един елемент от сценария по възвестяването на Възкресение Христово, включително и по отношение на участието на Националната гвардейска част?

– Президентът да не знае, че ще дойдат гвардейците? Те са на персонално подчинение на президента, той е техният командир. Ненчев бил разпоредил… Кой е Ненчев? Аграр-милитарист. Хибридчик. Ако Ненчев разбира от църква, то аз съм дервиш. Седят и си измислят несъществуващи аргументи.

– Като споменахме Плевнелиев, неговият мандат изтича и тази година предстоят президентски избори. Според вас има ли шанс България да се сдобие с президент, който да пази суверенитета и интересите на страната или по-скоро ще се обслужват чужди интереси? Как си обяснявате това, че наскоро Бойко Борисов уклончиво заяви, че се колебае дали ГЕРБ да издига свой кандидат за президент?

– Както казва Бойко Борисов: „Все ше намерим някой за президент.” Тази формулировка просто ме стопи. Когото посочи, той ще бъде. Той вече каза един път, че и магаре да посочи, магаре ще бъде избрано. Ето го магарето, там е. Персоналното магаре на Бойко Борисов –

Плевнелиев, този обитател на къщата с гвардейците, се оказа много злотворен човекНикога не сме имали такова посмешище и срамен слуга на чужди интереси. 

Срамен и безсрамен слуга, който през 3 минути обявява война на Русия. За него няма български национални интереси. Това е срам за българската държава. Както е срам за българската държава Борисов да е премиер, който е абсолютно безглаголен в Европейския съюз. Там мълчи като покорен васал, а като дойде тук, заявява, че те били приели всичко, което той им бил казал. Нищо не им е казал. Това е целият проблем.

Нищо чудно, тъй като Плевнелиев е изключително удобен на американските интереси, отново да бъде натресен на същото място. Но все пак всичко зависи от това, как ще завършат президентските избори в Съединените щати. Тогава ще се види. За мен Бърни Сандърс е човекът, но едва ли има шансове. Толкова много години всяка лява идея в САЩ се потиска и мачка. Където се покаже социална политика, лява идея, зад нея веднага им се привижда руската мечка. И изведнъж се видя, че Бърни Сандърс има голям процент поддръжници. Това е толкова неочаквано за индоктринираното американско общество.

Преди време казваха, че Съединените щати ще се променят, когато имат чернокож президент. Ето го чернокожия президент, но щатите не се промениха. Много хора възлагаха такива надежди на Барак Обама, включително и аз, но неговият провал не е просто негов провал. Той продължи политиката на разбалансиране на целия свят, разсипване на целия свят. Да не говорим за мигрантската вълна, която е режисирана… но за нея можем да говорим до утре.

Сега казват, че ако бъде избрана жена за президент, нещата ще бъдат други. Ще бъдат още по-зле. Мисля, че Съединените щати ще се променят тогава, когато бъде избран президент социалист. Не знам кога ще стане това, но когато стане, Съединените щати ще учат нас на социализъм и ще ни се чудят защо разсипахме тази държава за 25 години.

– Според вас каква е причината Бърни Сандърс да не може да изпревари Хилъри в надпреварата за Белия дом?

– Тя има сериозен гръб, там има огромни пари. Бърни Сандърс не разполага с такива възможности. Бърни Сандърс има идеи. Той е ляв човек, той не може да плаща такава кампания. Той е съвършено друг типаж. Затова казвам, че много зависи какво ще се случи в Съединените щати, кое зло ще дойде.

– Тоест тяхната идея за президент ще бъде проектирана върху България?

– Ще бъде проектирана. Тръмп например понякога казва много хубави неща, понякога говори абсолютни глупости. Макар че ние не можем да го характеризираме, защото колкото и да е глобален светът, нашата представа за него не е пълна. Последното му изявление беше по повод на това, че руските самолети стряскали американските военни кораби. Много ги плашели, защото прелитали отгоре. Ще прелитат. Тези кораби какво правят във води до Русия? И Тръмп каза, че в такива случаи руските самолети трябва да се обстрелват. Ах, колко героично!

Така че, наистина, българският президент ще бъде проекция на американските избори. Не мога да прогнозирам, но не съм оптимист. Засега всички играчи мълчат по този въпрос. Но ако ще посочва Бойко, магарето ни е гарантирано. Макар че не се знае. Магарето може да се окаже инатливо и да го метне.

——————

*  Хиротонията е посвещаване в епископски сан.
** Архиерей е обобщаващо название за свещенослужители от третата, най-висшата степен в православната йерархия на църковните санове.
***  Дианет е Комитетът по религиозните въпроси на Турция.

 

Коментари

 • Varg май 13, 2016 в 12:55 pm

  Ще се намери ли журналист да го пита тоя спи ли спокойно ?

 • ууу май 13, 2016 в 12:13 pm

  Този сайт защо не го закрият. Само глупости в него.

 • първолетка май 13, 2016 в 10:54 am

  то е ясно ,дошъл е за предизборна реклама ама няма да му се отвори парашута ,това ще му остане ,а на шуменци пак нищо разбира се ,на кой е помогнал с нещо олигарха Плевналиев?

 • Ivan май 13, 2016 в 9:15 am

  Вашият сайт и драскачите/редактори сте боклук.

 • Шошо май 13, 2016 в 8:31 am

  Правилно казва народа че няма по-лошо от сексуално незадоволена(НЕНАТАКОВАНА) жена!

 • Varg май 12, 2016 в 8:47 pm

  Аз пък го имам пленвлиев на снимка,като комсомолец.Умните гледат най-напред пък тогава четат.

 • Ким? май 12, 2016 в 8:09 pm

  Плевнелиев е бил първият,който е спечелил награда на олимпиада по програмиране-международна. Умните го ценят, а останалите може би им се иска някой като Жорж Ганчев?

 • Varg май 12, 2016 в 7:24 pm

  Засилен интерес ли ?Ако не бяха бабиките и дядовците читалището щеше да е празно.Само 4-5 влюбени лелки,които го чакаха единственно за снимка и обичайните зяпачи.Направи ми впечатление в близо 15 минутната му реч че на три пъти спомена,че ние сме будителите с което на три пъти по мое мнение ни се изсмя или подигра,защото ако бяхме събуден народ този никога нямаше да ни е президент.

 • Ким? май 12, 2016 в 6:33 pm

  Дърева добре ли е? А кой крив, кой прав-всичко е относително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *