С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Златни презервативи

Глоба от 500 лева е била наложена на аптека на депутата Веселин Марешки в Шумен заради закръгляне на цената на презервативи с една стотинка. Нарушението е констатирано от Комисията за защита на потребителите след сигнал на купувач. Аптеката е обжалвала санкцията пред Шуменския районен съд, но със свое решение съдът потвърждава наказателното постановление, оставя го в сила и Административният съд.

 

Куриозният случай е станал на 2 май м. г. в аптеката от веригата “Марешки” на бул. “Плиска” срещу Градската градина. Клиент си купил два презерватива с единична цена 17 стотинки единия, но при калкулирането касовият апарат му чукнал общо 35 стотинки – 1 стотинка надценка. Купувачът, който освен сексуално бил и граждански активен отишъл в Комисията за защита на потребителите, а на другия ден тайно под прикритие нейни служители направили контролирана покупка на 2 броя презпазни средства. Кондомите отново излезли на бележката на обща цена 35 стотинки.

 

Инспекторите от Комисията направили констативен протокол, който бил подписан без възражение и по-късно било издадено наказателно постановление за 500 лева. От аптеката обжалвали глобата с аргумента, че в складовия софтуер презервативите са въведени с точност до петия знак след запетаята, но касовият апарат ги вадел с точност два знака след нея и при покупка на повече от 1 брой сумата се закръгляла. Наказателното постановление е оставено в сила, защото, въпреки, че нарушението е от 1 стотинка случаят не е маловажен, тъй като “грешката” е приложима и за други артикули.

Коментари

  • зимзелен февруари 13, 2018 в 7:31 am

    Това си е трик при различни артикули. Има го и при продажба на блистери. В магазини за хранителни стоки също.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *