Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 289

Звучи унгарска и българска поезия

От 13 до 15 май Шумен е домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература, който се организира от Институт Лист – Унгарски културен институт – София и Община Шумен. Официалното откриване на ХХVIII издание ще се състои тази вечер (13 май), от 18.00 часа, пред НЧ „Добри Войников-1856“ на пл. „Възраждане“ в Шумен, съобщават от пресцентъра на Общината.

Общо 84 участници от София, Пловдив, Варна, Кюстендил, Враца, Асеновград, Шумен и други градове от страната ще се включат в тазгодишното издание на конкурса. 69 от тях са разпределени в петте възрастови групи, а 15 са заявили участие в категорията „Дигитална поезия с Новател“.

Участниците ще изпълнят по свой избор произведения от унгарската и българската поезия, проза и драматургия с общо времетраене 10 минути. Изпълнението на унгарски текст е задължително. Препоръчително е изпълнението на произведения от творчеството на унгарския писател Дюла Ийеш и на българската поетеса и писателка Блага Димитрова.

Жури с председател режисьорът Пламен Марков и членове актьорът Веселин Мезеклиев и театроведът Деница Езекиева ще оценява изпълнителите.

Голямата награда „Владимир Трандафилов“ се осигурява от Министерството на културата на Република България и е в размер на 1000 лв. Наградата на Институт Лист – Унгарски културен институт е една седмица посещение в Унгария. Наградата на посланика на Унгария е предметна. Наградата на Община Дебрецен и Театър „Чоконаи“ (Дебрецен) е посещение в гр. Дебрецен, Унгария. Специалната награда на името на Иван Поповски за изключително художествено изпълнение на участник от ІV група е в размер на 600 лв. Специалната награда на фирма „Алкомет“ за ученици е на стойност 500 лв. Наградата на гилдията на актьорите към Съюза на артистите в България – 300 лв. Специалната награда на ШУ „Еп. К. Преславски“ за студенти от ВУЗ по изкуствата – 300 лв. Фирма „Контракс“ връчва две награди по 400 лв. Наградите в категорията за дигитална поезия се осигуряват от фирма „Новател“.

Конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Шумен, Министерството на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария и Министерството на културата на Република България.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *