С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

За паметника на Астор

Изграждането на паметник на Астор нормативно е в правомощията на Общинския съвет в Шумен. Това заяви заместник-кметът на община Шумен Найден Косев по време на втората работна среща по инициираната от областния управител Владимир Йолов кампания за изграждане на паметник в родния град на големия български илюзионист и почетен гражданин на Шумен Антраник Арабаджиян – Астор. В хода на дискусията Косев предложи до края на юни от името на дружествата на архитектите, художниците и скулпторите да бъде изработена рамка с критерии, обща стратегия, която да стане основа за наредба или правилник за поставяне на паметници в градската среда в Шумен.

В дискусията участваха известни експерти и творци – архитекти, художници, скулптори и университетски преподаватели. Идеята на Йолов е да бъде отдадена необходимата почит към забележителните постижения на Астор в магическото изкуство, с които е прославил Шумен на световната сцена, както и с изграждането на паметника му да се привличат повече туристи.

Дискусията разшири своя обхват освен за бъдещия паметник на Астор и за цялостната визия на мемориалното изкуство в Шумен, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Скулпторът Петър Дичев подчерта, че Шумен е родно място и на много други известни творци, а когато се издигат паметници всичко трябва да се прави изключително качествено и перфектно. Идентичността на града, визията на Шумен е много важно нещо – каза той.

Излизат на повърхността много проблемиказа архитект Валери Колев. – Реална стратегия няма, в България се наблюдава сбъркано отношение към мемориалното изкуство.Той очерта няколко мемориални оси в градоустройствената концепция на Шумен – едната е от Руския паметник до Паметника на загиналите във войните шуменци на площад Кристал” (там е зоната за войнишките паметници), другата е в градската градина, третата – от театъра нагоре към паметника Създатели на българската държава в пешеходната алея около водната каскада.

Областният управител напомни, че на първата среща имало две предложения за място на паметника на Астор – в градската градина или в парка Кьошковете”.

Владимир Йолов предложи след 10 юли да се състои следващата сбирка, като се очаква да има готов вариант за място на паметника. Сред идеите са и тези – родната къща на Астор да стане музей, да се създаде магичен театър в Шумен и да се канят световноизвестни илюзионисти, да се направи филм за Астор, като всичко това се съчетае с рекламна кампания по популярни в Европа медии.

Присъстващите подчертаха, че паметниците трябва да обединяват обществото и всеки от тях, издигнат в Шумен – да прославя града.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *