С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

За Кьовеши от Шумен

Прокурор Яна Николова (вляво) и ръководителят на Окръжна прокуратура в Шумен Маргарита Георгиева.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Шумен Яна Николова е единият от 23 магистрати от България, депозирали заявление за участие в „кастинга“ за шестима Европейски делегирани прокурори в екипа на оглавяваната от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура.

Яна Николова е родена в Разград, завършила е право във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий” през 2002 г. От началото на 2003 г. до декември 2006 г. е работила като юрисконсулт в отдел „Правен и обжалване” в ТД на НАП в Разград. От декември 2006 г. до края на юни 2012 г. е разследващ полицай в Областната дирекция на МВР в Разград. През 2012 г. е спечелила конкурс и е назначена като прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. През 2013 г. отново след спечелен конкурс, е преминала през едномесечно обучение в САЩ, в Института за международно обучение, известно време беше говорител на Окръжната прокуратура в Шумен Омъжена е, с две деца.

При първата процедура за Европрокуратурата мераклиите бяха 31, от тях прокурорската колегия отся  10. Одобрени обаче бяха само 4-ма. А шефът на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя за попълване на бройката. Сега кандидатстват още две спецсъдийки Елена Попова и Вилислава Ангелова, двама съдии от Софийски градски съд – Карамфила Тодорова и Атанас Атанасов, Румен Попов от Окръжен съд Варна и Галина Господинова-Стефанова от Софийски районен съд.

13 са прокурорите от окръжни прокуратури, сред тях е и Яна Николова. В екипа на Кьовеши искат да работят и двама районни прокурори – Здравена Янева от Пловдив и шефът на Районната прокуратура в Сливница Пламен Петков. Списъка затварят следователите Бойко Атанасов и Димитър Халачев.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *