Подкрепяте ли проектокабинета на Слави?

or

гласували: 387

За здраве и благоденствие

Молебен за здраве и благоденствие на жителите на село Мараш отслужи в четвъртък в храма “Свето Вознесение” в селото отец Красимир. На Спасов ден, деня, в който християните отбелязват Възнесението на Исус Христос в Мараш по традиция отбелязват и храмовия празник на църквата си. Първото богослужение в селската църква е станало на Спасовден през 1897 година. Църквата била построена с дарения от трима братя – Райко, Димитър и Вълчо Железови. Те нямат наследници в селото днес, но местните почитат гробовете им в двора на църквата. Майсторът строител бил уста Павел Колев от Тревненско.

От 20 години на Спасовден се събираме в Мараш на курбан за здраве и благоденствие на жителите на селото, разказа пред Шмоко.бг кметът на селото Красимира Минкова. Тази година две агнета за курбана дарили Иван Тодоров и Нейчо Жечев, а жените от певческия състав на народно читалище “Христо Ботев – 1907” приготвили традиционните за този район агнешко печено и дробено, в пещта на Антон Вълчев метнали 8 тави с вкусните гозби. Всичко се раздаде в двора на църквата, до последната трошичка над 100 порции, разказа Красимира Минкова.

След сутрешното богослужение имаше после поздрави от групата за автентичен фолклор от село Салманово, две песни изпълнили и домакините от марашкото читалище.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *