Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 430

За големите и малките реки

Официалното представяне на новата книга на младата авторка Галена Върбева „Големите и малките реки“ ще бъде на 25 май от 17,30 часа в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен. Авторката и организаторите подготвят и емоционално наситено встъпление – кратък художествен филм, посветен на книгата. Гост на събитието ще бъде и актрисата от шуменския театър Стефани Лечева, която ще поздрави гостите на премиерата с избрани откъси от „Големите и малките реки“, съобщават от библиотеката. Входът е свободен.

Новата книга на Галена Върбева е първа по рода си – със стихове и разкази, събрани в едно. Тя е възпитаник на Шуменския университет, автор е на романа „Острие на отмъщението“, а през 2012 година романът й „ Среднощна сянка“ е сред десетте номинирани за участие в Националния литературен конкурс за криминален роман на издателство „ Бряг“. По думите й кратките форми поставят „юзда“ на перото й и не разрешават на историята да се разгърне в дълбочина. А като умел разказвач, Галена Върбева винаги е обичала да описва, да разказва, да „повежда“ читателя през сюжета, за да вдъхне той максимума от преживяването на малки глътки.

История, фолклор, любов, страст, загуба, та дори и темата от последните години – пандемията – всички имат по един разказ и по един огледален стих. В този своеобразен албум с поетични и прозаични слова, интересни са и силните женски образи. Почти всеки разказ ни среща с един ярък женски образ, носещ пулса на своето време; образ, душевно омиротворен и вдъхващ съпричастност.

Идеята да се публикува книга със стихове и разкази, които се допълват, възниква през 2021 г., когато Общински фонд Култура –  Шумен одобрява изданието на Галена за публикуване през 2022 г.

 

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *