С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,362

За автора на “Адаптация”

Визуализация на проекта на архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков

Визуализация на проекта на архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков

 

Работата на скулпторите доцент Младен Младенов, Гълъбин Христов и архитект Никола Лалев.

Работата на скулпторите доцент Младен Младенов, Гълъбин Христов и архитект Никола Лалев.

Два проекта за паметник на Иван Пейчев в Шумен ще бъдат предложени за обществено обсъждане във връзка със 100-годишнината от рождението на поета, която се навършва на 16 декември 2016.
“Предложенията, които са постъпили в община Шумен във връзка с конкурса за паметник на поета Иван Пейчев, са на два творчески колектива. Автори на единия от проектите са архитект Валери Колев и художникът Валерий Желязков. Второто предложение е на скулпторите доцент Младен Младенов, Гълъбин Христов и архитект Никола Лалев.” – съобщи говорителят на Община Шумен Роза Енчева.

Снимките на проектите и обясненията към тях са публикувани на сайта на община Шумен, а самите работите могат да се видят и в отдел “Култура и реклама”.
Според предварително обявените условия за конкурса двата проекта ще бъдат предложени за обществено обсъждане. В състава на журито ще влязат представители на творческите съюзи, посочени от секция “Скулптура” към СБХ и от Организационния комитет за честване на 100 години от рождението на Иван Пейчев.

 

Проектът на архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков.

Проектът на архитект Валери Колев и художника Валерий Желязков.

Наградата за проекта, класиран на първо място, е 1 500 лв. Колективът, спечелил конкурса, ще сключи договор с община Шумен. Сумата, която е предвидена за реализацията на проекта, е 20 000 лева.

Барелефът ще бъде разположен в градинката западно от Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”.

Иван Пейчев е български поет и драматург, роден в Шумен, учил в шуменската гимназия. В Шумен пише и публикува и някои от първите си стихотворения като “Русалка” и “Водната царкиня”, отпечатани в “Шуменска поща”. За пиесата “Всяка есенна вечер” през 1974 получава Димитровска награда. Бил е драматург на Сатиричния театър. Дори неизкушените от поезия и театър са се докосвали до творчеството му, дори и без да знаят. Иван Пейчев е автор на текста на една от десетте най-хубави български песни – баладата към филма “Адаптация”, изпълнявана от Васил Найденов.

survey software

Коментари

  • питащ декември 10, 2015 в 11:08 am

    По-изразителен и близък до образа е проектът на Валерий Желязков.

  • Varg декември 4, 2015 в 3:40 pm

    Гласувах за вторият проект тъй,като ми допада материала от които е изработен и е в старата школа издържан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *