С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 69

Затягат пак мерките

На свое заседание днес Областният кризисен щаб, свикан от областния управител Валентин Александров, прие допълнителни противоепидемични мерки, в случай на повишаване ръста на заболеваемостта от SARS-CoV-2  на територията на област Шумен.

От  Щаба препоръчват настоящият спокоен период с ниско разпространение на вируса да се използва за повишаване на ваксинационния обхват в групата на възрастните хора и хронично болните преди разпространението на варианта Делта на вируса, който вече е установен в страната и област Шумен. В краткосрочен план отчетливо увеличение на обхвата се препоръчва и при медицинския персонал, педагозите и социалните работници, които ще бъдат първите засегнати от новата вълна след летните месеци,.

Решенията на Щаба предвиждат засилен ежедневен контрол от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините за спазване на противоепидемичните мерки, както на обществени места, така и в обществения транспорт, предвижда се засилен контрол и по спазването на задължителната карантина на контактни лица и изолация на болни и заразоносители от страна на РЗИ-Шумен, ОД МВР Шумен и общините.

Набелязани са мерки и за осигуряване на необходимия брой легла в лечебните  заведения в зависимост от нарастването на броя на заразените.

При 14 дневна заболеваемост до 100 на 100 000 души население се обособяват 39 легла в. т.ч 2 бр. интензивни. Хоспитализацията на болните ще се осъществява в „МБАЛ-Шумен“ АД в Инфекциозно отделение и в ОАИЛ.

При 14 дневна заболеваемост от 100 до 200 на 100 000 души население – трябва да бъдат осигурени 79 бр. легла, в т.ч. 5 интензивни. Хоспитализацията на болните се осъществява в Инфекциозно отделение, ОАИЛ и трансформиране на съществуващите Терапевтични легла за активно лечение. „МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

При 14 дневна заболеваемост над от 200 до 500 на 100 000 души население: Необходим брой легла, съгласно Националния план е 196 бр., в т.ч. 12 интензивни. Хоспитализацията на болните се осъществява в Инфекциозно отделение, ОАИЛ, Терапевтични и други легла на „МБАЛ-Шумен“ АД.

Предвижда се КОЦ-Шумен“ ЕООД, „СБАЛК-Мадара“ ЕАД и ДПБ- с.Царев брод да осигурят легла за диагностика и лечение на заразени лица, за които се извършват дейности в съответствие с разрешението за лечебна дейност на съответното лечебно заведение. „МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

При 14 дневна заболеваемост над 500 и повече на 100 000 души население хоспитализацията на болните се осъществява в „МБАЛ-Шумен“ АД и се разкриват допълнителни 20 бр. легла в „КОЦ-Шумен“. „МБАЛ-Шумен“ АД поддържа капацитет от легла за лечение на спешни състояния на болни с друга патология.

Според решенията на Щаба посочените цифри прогнозират необходимия брой болнични легла и при промяна в хода на епидемичния процес ще бъдат актуализирани, съобразно епидемичната обстановка на територията на област Шумен.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *