Ще си поставите ли ваксина срещу COVID-19
Да

or

Не
гласували: 411

Затягане до 21.12

Затварят училища, ясли и градини до 21 декември, а извънредната епидемична обстановка се удължава до края на януари. Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.  Заведенията също няма да работят Преустановяват се и спортните мероприятия за лица до 18 години.  Мерките влизат в сила от петък, 27 ноември. С два месеца се удължава и извънредната епидемична обстановка.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички учебни заведения – в училищата за ученици от 1-ви до 12-и клас, всички извънкласни занимания, дейности по интереси, университети, детски градини и ясли, занимални, присъствени занятия в школи, затварят се и фитнесите, ресторантите, ще бъдат затворени и баровете, дискотеките и всички нощни клубове.

Преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма. Преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключения прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска Не се допуска провеждането и организирането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на над 15 човека.

Преустановяват се посещенията на всички заведения за хранене. Допускат се само доставки на храна за дома и офиса. Преустановявят се посещения в игрални зали и казина.

Моловете също ще бъдат затворени от петък, обяви още Ангелов, но в тях ще останат да работят магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, дрогерии, зоомагазин, банки, застрохователи, доставчици на платежни услуги, офисите на телекомуникационни оператори.  Забранени ще бъдат и туристическите посещения в страната и чужбина.

Паркове и градини остават отворени”, обяви Ангелов.

„Мерките ще влязат от сила в петък вечерта. Учениците ще ходят на училище и моловете ще бъдат отворени до тогава”, уточни здравният министър.

Тези мерки се въведоха във всички страни по-рано, посочи ген.Мутафчийски. Той посочи, че при 600 души на 100 000 население е трябвало да бъдат предприети и у нас. „Целта е намаляване на случаите, което на база на нашите наблюдения у други държави ще стане втората седмица, и намаляване на смъртните случаи, което ще стане между 2-ра и 3-та седмица.”, каза председателят на НОЩ. „Човешкият живот е абсолютната ценност, ние като лекари не можем да изповядваме друга ценност, призвани сме да браним човешкият живот. Трябва да се намалят до минимум контактите.”, каза ген.-майор Мутафчийски. По думите му ресторанти, молове, фитнеси са най-рисковите и ограничаването на контактите на тези места ще намали рисковете. „Не претендираме до пълно затваряне на държавата”, подчерта председателят на НОЩ. „Така ще дадем възможност на нашите сънародните до посрещнат по-спокойно светлите коледни празници. Ще се забави и темпът на пандемията, ще се даде възможност повече здрави хора с посрещнат ваксините, които вече са направени.”, каза ген.-майор Мутафчийски.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *