С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,884

Започна учебната година в университета

Плакет за цялостен принос и заслуги за утвърждаването на авторитета на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и за забележителна научно-изследователска и преподавателска дейност получи в понеделник проф. д-р Веселин Панайотов, дългогодишен директор на Научния център „Преславска книжовна школа“. Признанието му беше връчено в рамките на официалната церемония за откриването на новата учебна година на университета, в който професорът е постъпил като студент преди 40 години.

Проф. д-р Веселин Панайотов

През последните три години екип от Шуменския университет, ръководен от проф. Веселин Панайотов извърши проучвания в района на Кръглата църква във Велики Преслав и установи точната дата, на която е започнат строежът на храма и кой е бил неговият светец-покровител. Наградата на Ректора в категорията „Научни постижения“ тази година се връчва на Филип Атанасов Трендафилов, студент 4-и курс в специалността „География и регионална политика“.

Проф. д. и. н. Георги Колев, ректор на Шуменския университет

„Трудно е да се говори за първия учебен ден особено след почти три учебни години в условия на COVID-19, но се радвам за това желание и тези искри, които виждам в очите на първокурсниците, у тези млади хора, че искат от този първи ден да не се повтаря тягостната обстановка, които изживяха в средното образование, дай Боже, да тръгнат на добър час при нас.“ – заяви в словото си пред студенти, родители на първокурсници и гости на церемонията ректорът на университета проф. д. и. н. Георги Колев. Ръководителят на шуменската Алма Матер направи ретроспекция на 58-годишната история на учебното заведение, от които вече 51 години като самостоятелен университет. Започнал като филиал с 250 първокурсници през 1964 година, на 12 септември 2022 университетът посреща 6400 студенти в повече от 70 бакалавърски, над 90 магистърски и 66 докторски програми, по които преподават над 300 преподаватели – 200 хабилитирани и 250 доктори.

В началото на тържеството на пилоните пред сградата на ректората бяха издигнати флаговете на Република България, Европейския съюз и на Шуменския университет.

Отговорността и честта за издигането на националния трибагреник се падна на Маринка Чанева, учител в Детска градина „Конче Вихрогонче“, носител на наградата „Неофит Рилски“ на МОН за 2022 година и докторант в университета в докторска програма „Предучилищна педагогика“.

Знамето на Европейския съюз издигна третокурсникът от специалността Компютърна информатика Мирослав Чолаков. Росен Иванов, състезател от университетския отбор по баскетбол вдигна знамето на университета.

Част от церемониалното ректорско шествие беше деканът на Педагогическия факултет на Търнавския университет Виера Петеркова, която е у нас като ръководител на група от Търнава по проект МодернА, реализиран от Шуменския университет и висшето училище от Словакия.

По традиция всички първокурсници положиха клетва, завършваща с думите: „Обещавам да следвам така, че моята дейност да принесе всестранна полза на моя народ и на човечеството. Заклех се.“  След това ритуално първокурсниците бяха посрещнати с хляб и сол и докоснаха университетския жезъл, с надежда това да им донесе желания успех.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *