Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Заловиха още 13 мигранти

След активни действия на полицейски служители от ОДМВР- Шумен по време на специализирана полицейска операция са задържани 13 мъже, незаконно преминали през границата на Република България и двама, които ги превозвали.

Служителите на реда установили, че в лек автомобил Алфа „Ромео“ с пловдивска регистрация 34-годишен мъж от село Подвис превозва шестима мъже, с неустановена самоличност, определящи себе си като мигранти от Афганистан. Криминалисти от областната дирекция установили, че в лек автомобил Мерцедес без поставени регистрационни табели 28-годишен мъж от село Подвис превозва други седем лица с неустановена самоличност, също определящи се като мигранти от Афганистан.

Всички 13 мъже на видима възраст от 18 до 33 години са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав за установяване на самоличност. За извършени престъпления по чл. 279 ал. 1 от НК са образувани бързи производства. Задържани са и водачите на двата автомобила, с които са превозвани мигрантите.

Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 281 ал. 2 т.1 и 5 от НК. Изяснява се съпричастността им и към други аналогични случаи, по време на които са установявани мигранти в област Шумен.

От пресцентъра на Апелативна прокуратура – Варна информират, че единият от тях – 28-годишният Х.К вече е привлечен в качеството му на обвиняем за това, че с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно подпомага чужденец да преминава в страната в нарушение на закона. Той е осъждан и е извършил деянието в изпитателен срок по предходно осъждане. Предстои да бъде повдигнато обвинение и на 37-годишния М.Т.

Районна прокуратура – Шумен ще внесе искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата мъже.

Срещу 11 от чуждите граждани има образувани бързи производства по чл. 279, ал. 1 от НК, останалите двама са малолетни и няма да бъдат съдени, уточняват в съобщението си до медиите от прикуратурата.

Според информацията, предоставена от задържаните мъже, всички те идват от Афганистан, и са преминали нелегално границата между Република Турция и Република България на неустановено към момента място. Чужденците нямат документи за самоличност. Двама от тях посочват, че са на възраст под 18 години.

Работата по образуваните досъдебни производства и тази по бързите производства продължава под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Шумен. Предстои на чужденците да бъдат повдигнати обвинения, като всички те ще бъдат задържани за срок до 72 часа.

Изяснява се съпричастността на двамата българи и към други аналогични случаи, по време на които са установявани чужденци, нелегално преминали държавната граница, в област Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *