С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Закрит басейн изграждат в Шумен

Закрит спортен басейн ще бъде изграден в Шумен. Проектът, който е на варненската фирма „Ан-инвест-1“ ЕООД, бе представен днес пред спортни деятели от града, общински съветници, журналисти.

Новото съоръжение ще бъде изградено в района на съществуващия открит градски басейн на бул. „Ришки проход“. Цялостното изграждане на сградата и съоръженията ще струва 9 млн. лв. Засега общината започва проекта със собствени средства и ще търси финансова подкрепа от Министерството на младежта и спорта, както и на шуменските депутати, които неведнъж са изразявали намерения да помогнат.

Искаме да изградим едно модерно, съвременно съоръжение за спорт и за рехабилитация, което да радва шуменци, заяви кметът Любомир Христов. Според него съоръжението трябва да бъде готово до средата на следващата година. Предтои обявяването на обществена поръчка за изпълнител, както и подсигуряването на средства за изграждането на комплекса.

Арх. Стоян Петков презентира работния проект, който предвижда новата сграда да бъде разположена успоредно на съществуващия открит басейн с лице към бул. „Ришки проход“, а входът да бъде откъм сегашния паркинг. В сутеренното ниво ще бъдат разположени всички технически и обслужващи помещения. Тъй като басейнът ще бъде „висящ“, ще може да бъде обследван от това ниво за възможни течове и други аварии.

На кота 0, която е с размери 52 на 42 м ще бъде разположен големият спортен басейн за състезания и тренировъчна дейност с размери 33 м на 25 м. Той ще има 8 коридора, /в бъдеще могат да станат 13/ и е пригоден освен за спортно плуване и за състезания по водна топка. Дълбочината е 2 м, а седящите места за зрители са 140, предвидени са места и за съдии и треньори.

До големия басейн е предвиден и малък, детски с размери 16 на 12 м за обучение на деца, водна аеробика и за рехабилитация като неговата дълбочина варира от 0,85 м до 1,25 м. Вътрешната облицовка и на двата басейна е с антибактериални плочки.

Двата басейна са с отделни пречиствателни съоръжения. Водата в големия ще бъде загрявана до 28 градуса, а в малкия температурата ще бъде 32 градуса. Отоплението е решено с термопомпи, казаха проектантите. Проектирани са и отделни автоматични системи за химизация, които сами си вземат проби и нормализират качеството на водата в двата басейн.

Предвидени са санитарни помещения, съблекални, малък магазин за принадлежности за плуване. Присъстващите специалисти по плуване препоръчаха на проектантите да включат и отделна зала за подготовка или загрявка на състезателите.

На второто ниво са предвидени помещения за администрацията на комплекса, медицински кабинет, помещения за треньорите и съдиите, кафе-бар и зала към него за провеждане на мероприятия. Цялото второ ниво ще бъде остъклено, за да има визуална връзка с двата басейна.

Конструкцията на южната част на покрива е предварително подсилена с идеята за поставяне на слънчеви панели, които да захранват съоръженията след време.

Предвидени са и 50 паркоместа за посетителите на спортния комплекс.

Спортните деятели напомниха, че издръжката на едно такова сложно съоръжение е доста висока и за нея средства трябва да бъдат заложени в бюджета за следващата година.

Синият триъгълник на фасадата съвсем не е случаен, заявиха проектантите. Търсен е ефект, който символизира характерен плувен стил. Този знак проектантите са съчетали с елемент от Паметника и са направили лого, което, ако общината го одобри, може да стане постоянно лого на комплекса.

На следващ етап общината ще мисли и за реконструкцията на открития басейн.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *