С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Заедно по-далеч

IMG_3566„Искаме не просто да си сътрудничим, искаме заедно да вървим, за да стигнем по-далеч”. Като рекламен слоган прозвучаха думите на извънредният и пълномощен посланик на проф. Лино Бианко по време на срещата му в Шумен с кмета Красимир Костов. В разговорите участва и председателят на местния парламент проф. Георги Колев.

 

Красимир Костов е представил пред дипломата социално-икономическото и културно развитие на общината, структуроопределящите фирми, както и проблемите, възникнали заради икономическата криза. Градоначалникът очертал и възможностите за инвестиции в Индустриалния парк, който предоставя изключитело добри инфраструктурни условия за българските и чуждестранните фирми, обясниха от общинския пресцентър.  Обсъдени били възможностите за сътрудничество в икономиката и търговията, в екология, образованието, културата.

 

Проф. Колев запознал дипломата с работата на местния парламент, говорил за съвместната дейност между Общинския съвет и кметския екип, което е  основа за развитието на града и решаване проблемите на гражданите и уточнил, че през този мандат в Общината са влезли над 150 млн. евро по еропейски проекти.

 

Проф. Бианко подчертал, че Шумен  има голям потенциал за развитие и предложил да съдейства за установяване на контакти между представители на бизнеса, образованието, културата. „Има възможност да се установи връзка между Шуменския университет и Университета в Малта и двете учабни заведения да работят заедно по европейски проекти. Има възможност и за сътрудничество в областта на ветеринарната и хуманната медицина, както и в много други обществени дейности”, казал дипломатът.

 

В края на срещата Красимир Костов подарил на госта плакет с герба на града и албум „Старият Шумен”, както и проспект на Индустриалния парк.

 

По-късно дипломатът ще разгледа комплекс „Създатели на българската държава”, към който като професор по архитектура проявява интерес, ще посети и Шуменската крепост, след което ще отпътува от Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *