С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Заедно за нова тръба

Една от многото аварии по старата тръба

Една от многото аварии по старата тръба от “Тича”

Общините Шумен, Смядово и Велики Преслав ще участват заедно в проекта за нов довеждащ водопровод от язовир “Тича”. Сега и трите страдат от амортизираната тръба.

Кметовете на трите заинтересовани общини са се разбрали за съвместни действия на среща при областния управител Донка Иванова.

Всеки кмет трябва да изработи свой проект за водоснабдяване, а после трите ще се обединят в един и с него ще се търсят европейски пари за строителство. Смяната на старата тръба от “Тича” ще сложи край на честите аварии и отчасти – на мътната вода.

Засега само Шумен има пари за проектиране (500 хил. лв.), дадени от предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и работата върви. Донка Иванова е помолила кметовете на Смядово и Преслав да подготвят документи и също да поискат пари от ПУДООС. Срокът за това е до края на август.

За Смядово новият водопровод ще реши водоснабдяването на 80 % от населението на общината. В Преслав имат стар проект за водопровод с инсталация за филтриране и озонация и трябва да го актуализират. Ако стане, ще се подобри водоснабдяването и селата в източната част на общината Златар, Суха река, Мокреш и Миланово.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *