Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Завръщане на международната сцена

След повече от двегодишна пауза хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен се завърна на международната хорова сцена.

От 19 до 24 юли талантливите шуменски певици на хора с художествен ръководител и диригент Деница Узунова, корепетитор Йорданка Илиева и пианист Евридика Вълчева участваха в шестото издание на Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция.

Фестивалът се провежда под егидата на Губернаторството на Република Турция в Чанаккале, Община Чанаккале, Университет „18 март“ в Чанаккале и  музикални хорови асоциации.

Директор  на фестивала е д-р Мете Гьокче, който е диригент на няколко хорови състава от Турция и преподавател по музикални дисциплини в университета по изкуства в Чанаккале. Гостуващи хорови експерти от страната бяха  проф. Ахтер Дестан – виден хоров диригент и преподавател, която е родом от Шумен, възпитаник на проф. Васил Арнаудов  и музикологът Ерсин Антеп. Заедно с участващите диригенти се проведе кръгла маса, на която беше обсъдена темата как Ковид се отрази на хоровете в различните държави.

Във фестивала участваха 21 хорови състава от България, Турция и Сърбия, а Шумен бе представен и от хор „Родни звуци“. Фестивалът се превърна в своеобразна панорама на българското хорово изкуство, тъй като имаше състави от Русе, София, Свиленград, Бургас, Търговище, Пловдив и Шумен.

Изключително успешно се представиха децата от подновения концертен състав на хор „Бодра песен“, за което заслужиха както аплодисментите на многобройната публика и хористите от другите хорове, така и високата оценка за качеството на представената програма и вокална подготовка от професионалистите.

По традиция хор „Бодра песен“ включи в своята програма разнообразен репертоар, разкриващ качествата на състава: български песни в неравноделни ритми от Св. Обретенов, Б. Ибришимов,  Мария Димитрова, песни от западно-европейската хорова литература, както и  песен от страната – домакин. Песента „Там в далечината има едно селце“  в аранжимент на Д. Узунова, е изключително позната и любима на турския народ и при всяко изпълнение бе посрещана с бурни аплодисменти, а публиката пееше с хора. Отново чужди диригенти поискаха нотите на някои от представените от „Бодра песен“ творби.

Хорът се представи с две самостоятелни програми: в концерт на открита сцена, построена до троянския кон в Чанаккале и в голямата концертна зала на Конгресния център в града.

За първа година Министерството на културата в Турция дава позволение за провеждането на концерт в новия музей на Троя, където шуменските деца се представиха със свои изпълнение сред забележителните артефакти, открити в древния град. Имаха чудесната възможност да съчетаят творческите си ангажименти с посещения на исторически забележителности в града и околностите – да посетят археологоическите останки на хилядолетните градове в Троя, да прекосят Дарданелите, да разгледат крепостта Чименлик и да влязат в кораба, участвал в най-важната битка за Чанаккале през 1915 г.

За своето представяне всеки хор получи грамота и плакет, а всеки участник – сертификат.

Радвахме се на изключителното гостоприемство на домакините и гидовете – доброволци, а хористите имаха възможност за общуване и нови приятелства, за много танци и веселие по време на заключителното парти.

За първи път хор „Бодра песен“  се представи в бяла лятна визия, включваща тениски с български шевици в цветовете на българския флаг, продукт на дизайнера Сергей Цанков и на фирма Ледмедия и Росица Иванова, които са сред дарителите на хора. Пътуването бе подкрепено финансово  от Община Шумен,  фирма Фикосота Фууд и г-н Петър Минчев и родителите на децата.

Творческият екип на хор „Бодра песен“ отправя своите искрени благодарности към ръководството на Община Шумен, на ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“, на всички дарители и благодари на своите прекрасни певци за достойното представяне и усърдната подготовка за участието.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *