Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 490

Жътвата е в ход

Жътвената кампания вече е в ход, общините и структурите са осигурили необходимата безопасност по време на кампанията, за да не бъдат допуснати пожари в землищата на област Шумен. Това стана ясно днес на заседанието на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, водено от зам.-областния управител Петко Шаренков.

В  житните полета работят 303 зърнокомбайна, 2374 колесни трактора, 913 тракторни ремаркета сочи справката на Областна служба „Земеделие”. По-голямата част от тях вече са преминали през годишния технически преглед и са готови за жътвената кампания, докладваха от службата. Заострено е вниманието на собствениците и водачите към ел.-частта на машините, към аварийните спирачки и теча на горива и масла.

Въпреки изпълнението на всички указания по превенцията за недопускане на пожари вече има един в землището на Тодор Икономово, община Каолиново. Заради техническа неизправност на комбайна са се запалили и изгорели 2 дка пшеница и самия комбайн, докладва комисар Иван Иванов от ПБЗН-Шумен. Той допълни, че до този момент са съставени 4 акта за административни нарушения. Проверки ще се извършват и събота и неделя, така че водачите да не разчитат, че през почивните дни ще се спасят от контролните органи, каза комисар Иванов. Той препоръча на жп секцията да окоси и почисти прелеза до Велино.

Синтезирани доклади за предприетите мерки за недопускане на пожари по време на жътвата направиха Електроразпределение, ЕСО, ОПУ.  РИОСВ препоръчаха да продължи почистването на отпадъци край пътищата, които създават опасност от възникване на пожари. Предстои проверка на направените от Инспекцията предписания. Шаренков поиска от РИОСВ писмен доклад за изпълнението на предписанията.

Доклади за предприетите мерки направи и жп-секцията, отчетено бе състоянието на газопроводите, които минават през полски масиви, и за които е осигурено 24-часово видеонаблюдение и охрана.

Общините също са предприели превантивни мерки, според изискванията. В Община Шумен в готовност е и доброволното формирование, което в практиката доказа, че работи ефективно с пожарната и МВР. Препоръчано бе да бъдат огледани и почистени и речните корита заради евентуално прииждане на по-големи маси вода при дъждовете. За недопускане на пожари в някои от общините са проведени срещи с големите земеделски производители, а в Каспичан – се провежда разяснителна кампания сред учениците да не палят огън на непозволени места.

Областния съвет за намаляване риска от бедствия реши ежеседмично директорите на ПБЗН и Обл. дирекция „Земеделие” да докладват писмено на областния управител за констатираните нередности по осъществяване контрола по жътвената кампания.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *