Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 729

Жена с пагон. Калибър 153

Ако я срещнете цивилна, ще я вземете за ученичка. В униформа на старшина от Българската армия изглежда крехка и уязвима, но в действие, когато командваният от нея взвод поразява целта – предизвиква респект, а у врага – би трябвало да всее дори страх. Старшина Веска Даскалова от специалността „Полева артилерия“ в базирания в Шумен факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“ беше един от четиримата курсанти от факултета, които днес се явиха на държавен изпит на полигона “Марково” под наблюдението на военния министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Старшина Даскалова издържа изпита с отличен.

Държавните изпити на курсантите от Националния военен университет минават при закрити врата, а днес репортери по изключение бяха допуснати до наблюдават процедурата покрай гостуването на военния министър. За разлика от познатите демонстративни стрелби, които организира шуменският факултет на НВУ “Васил Левски” тук курсантите теглиха билети и трябваше да решават конкретни практически бойни задачи.

Полигон “Марково”, който е в близост до столицата на българската артилерия Шумен е четвъртият по големина в България и е изграден през 1973 година. Съоръжението дава възможност за провеждане на тактически учения с бойни стрелби с механизиран батальон и изпълнение на огневи задачи от артилерията на една механизирана или артилерийска бригада. Ръководител на стрелбите беше полк. Станчо Станчев, началник катедра “Артилерия”. Преди изпитната част беше направена демонстрация на стрелба със стрелково оръжие, с противотанкови средства, с различни видове системи на полевата и зенитната артилерия, а кулминацията както и при публичните демонстративни стрелби беше поразяването на цели с реактивната системаза залпов огън БМ-21 Град.

С 9-милиметров пистолет “Макаров” стреля трио дами курсанти – ст. сержантите Росица Пенчева, Марина Монова и Петя Петкова. Стрелбата беше по цели на разстояние от 25 метра.


Петокурсничката старшина Веска Даскалова, преди същинската част по държавния изпит влезе в ролята на мерач в разчета на тежка противотанкова гранатохвъргачка СПГ-9, дефилира върху купола на 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 “Гвоздика” като командир на разчета, а в стрелбата с най-тежката артилерийска система на Българската армия – 152-милиметровото оръдие-гауби4ца Д-20 крехкото момиче беше в разчета “заряден”.

Същинската част от стрелбите в Марково беше полагането на държавен изпит по “Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво – Полева артилерия” от курсанти петокурсници. По време на изпита те изпълниха огневи задачи със 122-милиметрова артилерийска установка 2С-1 от закрита огнева подиция. Старшина Веска Даскалова първа от четиримата курсанти тегли изпитния си билет от купчинката пред масата на военния министър Красимир Каракачанов и без да се замисля изтегли първия. „Е трябваше да си помислите малко“ – гледа да разчупи леда министърът на отбраната Красимир Каракачанов, защо първия? Аз съм първи номер – отговаря старшина Даскалова. Рапортува, че е разбрала задачата и иска от министъра разрешение да пристъпи към изпълнението й. Задачата е сложна. Трябва да направи нужните изчисления, след което командваният от нея взвод да произведе четири изстрела – т. н. репери. Доколкото аз го разбирам, това са четири контролни изстрела, които поставят „рапер“, нещо като жалони, които „калиброват“ стрелбата.

Старшина Даскалова дава команди, телефонистът предава на разчета, изстрели – първи, втори, трети, четвърти… Дотук успешно. Отчетени са метеорологичните условия, теренът. Навън вали, духа вятър – всичко има значение. И тука е тънкият момент. След четирите произведени изстрела началникът на изпитните стрелби кани при бусолата (прибора за гледане и прицелване на разстояние) и му предлага да избере в отдалечената на километри поляна обект, който изпитваната курсантка да порази. Ей това – сочи Каракачанов. Старшина Даскалова поглежда през бусолата – трябва да запомни върху какво е спрял „кръстчето“ вицепремиерът, да го нанесе после върху карта, да направи съответните изчисления за корекция на стрелбата и да порази целта. Чертае, командва, телефонистът предава. И след малко се чува „цел!“. Целта е поразена от първия път. По всички показатели старшина Веска Даскалова получава „Отличен“ 6.

Веска е от Лясковец, завършила е средно училище в родния си град и решила да кандидатства във военно училище. Имала ли е други желания за образование? „Съвсем не! Бях си решила да кандидатствам единствено в НВУ. Това ми беше голяма мечта, а стимулът – сигурна работа, перспектива за кариерно развитие, а отделно, както виждате има и много адреналин. На мен това много ми харесва, не е еднообразна работата. А реших да запиша „Полева артилерия“ заради предизвикателството, това е по-типична мъжка професия, но на мен ми допада – и адреналинът, и големите машини.” – обяснява младата дама в униформа.

През годините имала много трудности и предизвикателства, но най-запомнящ и сериозен се оказал в крайна сметка държавния изпит, който се наложи да държи в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Пет години се обучаваме тук заради този момент“. След като си е извоювала и “уцелила” шестицата в буквалния смисъл сега я чакат изпит по английски език и по физическа подготовка, а големият ден е на 24 юли в София, когато на церемония в София ще бъде произведена в чин лейтенант. Как се вижда след 1-2-3 години? Вероятно като старши лейтенант и командир на взвод, прогнозира момичето.

Докато говорите с Веска, имате усещането, че говорите с герой, още повече, че датата е 2 юни. Висока е 153 см (всички ме питат за това, усмихва се универсалният боец калибър 153). Това създава и малко трудности – повече за колегите и, които трябва да се навеждат, когато гледат през бусолата, приборът за прицелване и наблюдение. Точно в деня на държавния изпит малко не са се съобразили, бусолата е доста на високо и Веска не вижда нищо през нея. Но не е проблем, усмихва се момичето.

Снимки и текст: Красимир Крумов

Коментари

 • чакащ юни 4, 2020 в 9:00 pm

  С какво смятат?? ПУО 9М ли е това? Моля за отговор!

 • зимзелен юни 3, 2020 в 8:15 am

  А позволено ли е да се пуши?
  Каракачанов пуши, а и манджа са му дали, докато седи на масата, да не заслабне.

 • LS юни 2, 2020 в 9:22 pm

  Могат да смятат и с екселски таблици, но идеята на преподавателите и командирите им е да ги научат да правят изичсленията и ръчно, за да умеят да го правят.

 • Г. Ганев юни 2, 2020 в 8:38 pm

  До кога ще смятат на ръка, няма ли компютри за тези изчисления!!??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *