С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Жалби и протести

Само Стефан Радославов Стефанов е доволен от присъдата си и не иска да му я променят

И прокуратурата, и наследниците не са доволни от 13 годишната присъда на Стефан Резачката от Шумен, който преди 2 г. уби жена си Галина и я наряза на парчета.

Варненският апелативен съд е разгледал днес протеста на прокурора по делото и жалбата на сина на Галина.

В края на август миналата година Шуменският окръжен съд след съкратено съдебно следствие призна Стефан Радославов Стефанов за виновен в това, че на неустановена дата в периода 13-15 август 2016 г. умишлено умъртвил 49-годишната Галина и го осъди на 13 г. затвор при първоначален строг режим.

Съдът оправда Резачката в това, че убийството е извършено предумишлено. Със същата присъда Стефанов е осъден да плати на сина на убитата 100 000 лева кръвнина и още 6 000 лв. разноски по делото.

Сигнал за изчезналата жена подаде синът й от предишен брак. На 21 август 2016 г. при проверка в дома на Стефан на ул. “Червена стена” полицията открил чували с разлагащи се останки от разчленен труп на жена.

Жената е била с 5 прободно-порезни наранявания с нож, показа експертизата. Два са били смъртоносните удари в областта на шията. Смъртта на Галина е настъпила от остра кръвозагуба вследствие на прерязването на големи кръвоносни съдове.
След смъртта й подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да превози тялото на жертвата си, но катастрофирал. Същия ден купил моторна резачка, за да разчлени трупа. За тленните останки купил чували.

Днес прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна заяви, че не поддържа протеста на колегите си от Шумен. Той намира, че присъдата е основана на сериозен анализ на събраните доказателства, установени и доказани по безспорен начин.

Прокурорът от АП изтъкна, че окръжният съд правилно е квалифицирал деянието като умишлено убийство, което обаче не е било предварително подготвено. Според обвинението, анализът на хаотичните действия на подсъдимия след убийството също водят до заключението, че липсва предумисъл за деянието.

На противното становище е защитата на сина на убитата жена. Той твърди, че има достатъчно доказателства за предумисъл за убийство и настоява делото да се върне на фаза досъдебно производство, за да бъдат отстранени допуснати тогава процесуални нарушения. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2 месечен срок.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *