С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Една забравена находка…


Едно забравено произведение на последния възрожденец, Стилиян Чилингиров, се превърна в интригуващ акцент в отбелязването на патронния празник на СУ “Йоан Екзарх Български” “Едно забравено произведение на последния възрожденец” е и новото научно изследване на преподавателите в училището с хуманитарна насоченост Андрей Соколов и Жанета Андреева.

В заключителната част на Литературния конкурс на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен, инициатива, посветена на патронния празник на училището, присъстващите станаха свидетели на рядко срещано литературно събитие – в своя презентация учителите Андрей Соколов и Жанета Андреева представиха забравено във времето и останало непознато днес стихотворение – химн от Стилиян Чилингиров.

 

Творбата е изпратена от автора до директора на учителския институт „Д-р Петър Берон“ на 23 март 1935 г. по повод тържественото освещаване на знамето на института, подарено лично от министъра на народното просвещение.

Оригиналният текст е открит при проучвания на архиви, изследвани при изготвянето на монографията „За нашия дом“, свързана с историята на сградата на СУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен. Текстът има изключителна историческа стойност за възрожденската епоха от нашата история.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *