С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,925

Европеизъм в Шумен

„Шумен и Европа се появяват за пръв път в медии през 1858 г. в стихотворението „Европеизъм в Шумен“ на Райко Жинзифов. За мен е напълно естествено, когато говорим за Шумен, да говорим за Европа. Това е традиция още от 19 век ние в този град да се съизмерваме с европейското“ каза доц. Юрий Проданов на пресконференция днес по повод откриването на Месец на българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Шумен . Това е проект за регионалното измерение на Европредседателството. Целта на проекта е да се осмисли ролята и мястото на ЕС, значението на ротационния принцип, ползите за България, да бъдат информирани гражданите за инициативите на общината, свързани с европредседателството, каза на пресконференцията зам.-кметът по икономическо развитие на община Шумен Росица Антонова.

Проектът се реализира съвместно между Община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“  и омбудсмана на града и предвижда провеждане на информационни кампании за същността и ролята на българското председателство, изготвени са флайери, в местните медии ще бъдат пуснати радио- и ТВ клипове. Проектът е насочен към младите хора на Шумен, а стойността му е 3000 лв.

В рамките на проекта се предвижда конкурс за есе на тема „България и Европа или европеец ли съм“. Материалите за него трябва да бъдат предадени до 12 април на адрес web@shumen.bg.

Информационен семинар на тема „Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“ ще бъде на 18 април от 10 ч. в заседателната зала на Общинския съвет. Според омбудсмана Иван Капралов идеята е да се повиши гражданското образование на младите хора. Той е  и една подготовка за учениците, които после да участват в дискусията, каза Капралов.

Предвижда се и конкурс за снимки на тема : Европа в Шумен“. Те трябва да отразяват сгради, места, екстериори, импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно пространство. Снимковият материал в дигитален формат трябва да бъде изпратен на адрес web@shumen.bg  до 20 април 2018 г. Специално жури ще отличи най-добрите творби. Снимковият материал ще бъде изложен на сайта на Община Шумен  и на сайта на Медийния център на Шуменския университет.

За 25 април е насрочена дискусия на тема „Пръв сред равни – Ние и Европейският съюз“. Тя ще започне в 10 ч. в 309-а аудитория „Боян Пенев“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Юрий Проданов подчерта, че проектът е насочен към по-младите хора в Шумен, защото, ако в миналото възрастните учеха по-младите, сега е обратно – младите разказват на възрастните какво се случва. „Усещането за принадлежност към Европа го виждам в младите хора, за тях това е нещо  напълно естествено“, коментира Проданов.

Реализацията на проект предвижда награди за есе и за снимков материал.

Коментари

  • зимзелен март 27, 2018 в 9:24 pm

    Според мен формулировките на темите са безобразни. Предполагат общи приказки и словоизлияния на талази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *