С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,924

Д-р Горчев представя Велики Преслав на Европа

Д-р Александър Горчев, директор на Археологически музей /вдясно/ представи Велики Преслав пред участниците в Генералната асамблея на Европейски културен маршрут „Св. св. Кирил и Методий“ .

Заседание на Генералната асамблея на Европейски културен маршрут „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе вчера в София. Лекция, съпроводена от филм за Велики Преслав, изнесе директорът на Археологически музей “Велики Преслав” д-р Александър Горчев. В заседанието на асамблеята участваха над 10 държави от Европа. Културните маршрути на Съвета на Европа са транснационални мрежи, функциониращи като канали за междукултурен диалог и насърчаване на познанието и устойчивото развитие на регионите, а сертификатът “Европейски културен маршрут” е гаранция за качество. Велики Преслав и неговото минало е част от маршрута, който привлича все повече посетители. С интерактивните и 3Д холограми, които посрещат посетителите в археологическия музей, гостите имат възможност да се потопят във времето и атмосферата на Златния век на България по времето на Симеон Велики.

Заседанието на Генералната асамблея на Европейски културен маршрут „Св. св. Кирил и Методий“ бе част от тържественото честване, с което БАН отбелязва 24 май Ден на българската писменост и култура и началото на честванията на 155 г. Българска академия на науките. Приветствие при откриването на тържествата поднесе акад. Юлиан Ревалски председател на БАН, а академично слово за езика произнесе чл. кор. писателят Георги Господинов.

По-късно във фоайето на БАН бе открита изложба “За Кирил и Методий сега и тогава”, същата е подредена и в старинна Сердика.

Коментари

  • иван май 24, 2024 в 11:13 am

    Д-р Горчев представя гр.Велики Преслав на останалите държави в Европейският съюз.
    Предполагам, малко хора ще ме разберат правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *