Справя ли се правителството с COVID-19 кризата?

or

гласували: 467

Иде сезонът на пожарите


Както всяка година, с настъпването на пролетния сезон започва и засушаването, с което се увеличава риска от пожари. Въпреки дъждовете от последните дни е видно, че на много места миналогодишните треви, храсти, синори и ливади вече са сухи и лесно запалими. Отчитайки това, областните управители на Търговище, Шумен и Добрич издадоха заповеди, с които обявиха началото на пожароопасния сезон. Напомняме, че с тях се забранява паленето на огън на по-малко от 100 метра от горските територии, както и опожаряването на крайпътни ивици, поляни и  треви.

Разрешено е паленето на огън само на определените за това места, като не се препоръчва това да се прави при силен вятър, защото огънят лесно може да стане неконтролируем. Опасност крие и оставен без надзор жив огън, тъй като и една искра е достатъчна, за да пламне сухата растителност в близост до огнището. Пожари предизвикват още хвърлени цигари, както и стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа. Санкциите за палене на огън в горските територии са от 200 до 2000 лева.

Призоваваме гражданите, които станат свидетели на пожар, да подадат своевременно сигнал на телефон 112. Екипът на СИДП благодари на всички, които през миналата година ни помогнаха при погасяването на пожарите, както и на тези които подаваха сигнали за различни нарушения в горите.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *