С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,889

Духът на Гарнизона

Ректорът на НВУ “Васил Левски” генерал Иван Маламов връчи грамота за дарение на д-р Владимир Йолов с признателност и благодарност за проявената щедрост.

С тържествен водосвет, отслужен от отец Валентин, бе открита обновената военно-историческа експозиция “Гарнизонъ Шуменъ”. Тя съхранява ценни образци и реликви на бойното изкуство, повечето автентични, от времето на автентичността, Средновековието, войните с участието на българската армия. На церемонията присъстваха военни от Румъния, Полша, Франция, Гърция, представители на общината, бивши офицери, курсанти, граждани.


Постоянната експозиция, позната като музей на Шуменския гарнизон, е открита през 2003 г., но от 2015 г. до днес беше затворена. По идея на д-р Владимир Йолов, още с встъпването му на длъжността областен управител в началото на тази година, се инициира отварянето на музея. Мотивацията на д-р Йолов беше свързана с това, че Шумен е град с дългогодишни традиции във военното дело, а младите хора, гражданите и туристите трябва да се докосват до тази съхранена история. “Днес посетителят може да се пренесе много години назад, да се потопи в епохата на минали битки и сражения, да види образци оръжие, с които дори Националният военно-исторически музей не може да се похвали – заяви в приветственото си слово д-р Владимир Йолов. – Днес, откривайки наново експозицията, шуменци могат да бъдат горди с нея! Тя, сигурен съм в това, ще бъде мощно средство за издигане на българския дух сред младите хора, ще увековечава светлата памет на хилядите воини, преминали под бойните знамена на България. Ще бъде гордост в сърцето на всеки българин, посетил експозицията!”


Символично трикольорната лента пред входа на музея беше прерязана от декана на факултет “Артилерия, ПВО и КИС” полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров и от ректора на Националния военен университет “Васил Левски” бригаден генерал Иван Маламов.
„Няма по-добър начин да възпитаваме, чрез пример от нашата история – заяви генерал Маламов. – Историята е такава, каквато е, ние сме губили битки, но и сме печелили. Хубавото на историята е, че тя не може да бъде променяна. Тя трябва да бъде изучавана, за да може да не допускаме тези грешки, които са допускани в миналото.“
Ректорът на НВУ “Васил Левски” генерал Иван Маламов връчи грамота за дарение на д-р Владимир Йолов с признателност и благодарност за проявената щедрост.
Уредник на музейната експозиция ще бъде о. р. Стефан Стефанов. Той ще приема посетители всеки ден без неделя и понеделник с работно време от 10 до 17 часа. Предполага се, че и гостуващите туристи ще проявят голям интерес към експозицията, тъй като тя се намира в непосредствено съседство със залите на Регионалния исторически музей в Шумен.
Според д-р Владимир Йолов, музейната експозиция във военния факултет може да се превърне в привлекателно средище за младите хора, където те ще имат възможност да провеждат свои практически занятия, посветени на патриотичното им възпитание. На следващ етап може да се изгради и интерактивна стая, в която всеки да се запознава с видовете специалности за обучение във факултета, както и с видовете оръжия за противовъздушна отбрана и за артилерия, наричана “богът на войната”.

 Пресцентър ПП “Продължаваме промяната” – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *