С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,096

Духът на Ататюрк в Шумен

Първата извън София излъчване на документалния филм “Софийските години на Мустафа Кемал, 1913-1915” се състоя в събота в Шумен, а документалната лента беше представена пред публиката в зала “Венета Вичева” на Община Шумен от нейния автор журналистката Нахиде Дениз. Два дни по-рано в столицата премиерата на филма събра политическия и обществен елит на София и страната. На прожекцията в Шумен присъстваха политици, общественици, кметове, духовници, представители на научните среди, журналисти, и дейци на културата и изкуството. Гостите бяха посрещани лично от председателя на надзорния съвет на компанията “Алкомет” Фикрет Индже, с чиято финансова подкрепа е заснет филмът за Ататюрк.

Филмът, чиито автори са журналистката Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш е основан на базата на действителни събития, архивни документи и проучвания на турски и български учени и анализатори, които участват в него. Чрез дейността на младия и красив турски майор се разкриват съдбоносни събития в историята на България преди 109 години, моменти и личности от културния и светски живот на младата столица София, в който се вписва и личността на младия военен аташе. Период, който се явява важен етап към бъдещето на Мустафа Кемал Ататюрк като основател на Република Турция и неин пръв президент, като един от архитектите на дружбата между Турция и България, на когото принадлежи фразата ”Който е враг на България, е враг и на Турция“. С нейното припомняне започна и представянето на филма.

Журналистката Нахиде Дениз е дългогодишен кореспондент в Истанбул на БТА, националната телевизия и БНР, се е заела  с предизвикателството да направи своя собствена версия на “Софийски дни” на турския държавник. Това не е първата й творческа среща с Ататюрк – преди десет години тя преведе на български книгата на Ипек Чалашлар “Латифе Ханум” – биографичен роман за съпругата на Ататюрк.

Творческият екип на филма – Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракас, работят по проекта от няколко години и дори строгите двугодишни ограничителни мерки заради пандемията на covid не са спрели техния ентусиазъм и професионализъм за да намерят колкото се може повече архивни документи и свидетелства за Мустафа Кемал в България. Столичната премиера на филма беше на неслучайно място –  в Централния военен клуб в София, където преди 108 години на бал в старомодна османска униформа пред софийския елит от онова време се представя самият Кемал Мустафа.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *