С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Друмеви театрални празници

С тържествен ритуал, издигане на знамето и запалване на фестивалния огън стартираха снощи Друмевите театрални празници в Шумен. Театралната програма бе открита с постановката “Суматоха” на Старозагорския театър “Гео Милев”.

Днес шуменци и гостите на града ще могат да видят два спектакъла – „Лазарица“ на Радичков и stand-up спектакъла „Юзер“.

Лазарица“ от Радичков е моноспектакъл на Димитър Марков, с който във фестивала участва Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен. Началото е в 17,00 часа в Камерна зала „Рада Спасова“.

„Лазарица“ е съвременен прочит на писаната през 1979 г. за големия Григор Вачков пиеса – знаковата Радичкова пиеса за Лазар, който всеки сезон остарява с десет години на кичестата круша със свраче гнездо и емблема на орел върху ствола. Радичков е написал моноспектакъл за един артист и въображаемо, ожесточено от човешкото предателство куче. Сякаш този човек стои на някаква кула и в последните си минути на този свят си представя как животът е минал покрай него и през него…

Минаването на Лазар през четири сезона, по пътя към смъртта, не става по

логиката на психологическия, на реалистическия театър. Кое ражда Радичковия абсурдистки поглед към битието? Светът, в който живее българинът, става все по-парадоксален с разминаването между думи и дела, между лицемерния морал и безчестните действия. Радичков пише: „Човекът е същество хитро и умно, макар че през живота си повече хитрува, отколкото да усъвършенства ума си.

Обикновено накрая остава излъган, обаче това не бива да му се казва.”

Юзър“ на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, започва в 19,00 часа в Голяма зала. Актьорът Алексей Кожухаров, когото българската публика познава от изявите му на сцената и телевизионния екран, ще разсмее до сълзи публиката със stand-up спектакъл.

В центъра е обикновеният човек с една от най-натрапчивите зависимости към IT сегмента от живота ни – смарт телефон, компютър, социални мрежи… С чувство за хумор и през прозореца на електронните устройства, героят на Алексей, наречен просто ЮЗЪР, коментира едни от най-обичайните теми от ежедневието ни.

Колко можем да издържим без да погледнем телефона си?… Всяка снимка, направена с него, ли има стойност?… Само мъжете ли са господари в света на високите технологии?… Какви операционни системи и програми предпочитаме и с какво те променят живота ни?… Можем ли да излезем победители в битката с алгоритмите на мрежата?… Парадоксът на селфито и в крайна сметка, един от най-щекотливите въпроси от ерата на социалните мрежи, за кого се снимаме?…

В поредица от сцени, разиграни ту на принципа на standup комедията, ту като скечове, ЮЗЪР-ът преминава през различни ситуации, в които с чувство за хумор се разглеждат семейните и приятелските му отношения с другите, пречупени през „черния екран“.

Спектакълът завършва в точката, откъдето е започнал на шега, но след всички комични ситуации, завръщането към началото вече не е толкова забавно. Да наблюдаваме света през екрана на телефона, докато снимаме видео е колкото парадоксално смешно, толкова и драматично. И някак неусетно, шегата води публиката към най-сериозният въпрос на съвремието – доколко светът, наблюдаван през смартфона, може да замести реалния?…

„Запазете си лайкове за „Юзър”, а после и споделянията, защото със сигурност Алексей и неговият герой няма да ви оставят безразлични”, казва Боян Иванов, режисьор и съавтор с Алексей на спектакъла.

„Юзър” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *