С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Достойните от Шумен

Сн.: 24 часа

Тази вечер в. “24 часа” отличи достойните българи за 2016 г. за 15-и път. Хората, заслужили плакетите с добри дела през миналата година и номинирани за наградата, са над 50. От тях осмина са от Шумен.

Достойните шуменци на 2016 г. са кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, Стефан Стефанов от Хитрино, ст. комисар Ялчън Расим, гл. инспектор Илиян Николов, гл. инсп. Дарин Димитров, комисар Иван Иванов, инсп. Димчо Ангелов, ст. инсп. Мирослав Желязков.

Всъщност голямата и най-специална награда е за над 700 души, участвали с спасителната акция в Хитрино след взрива на влаковата цистерна на 10 декември.

Веднага след взрива Стефан Стефанов помага при изваждането на хората от горящите руини. Кметът Нуридин Басри през цялото време бе на пост и помагаше на съселяните си. Красимир Купенов – главен инженер от бургската рафинерия е на мястото в първите часове след аварията и остава до обезопасяването на последната цистерна.

Отличия за доброта и човечност получиха главен комисар Николай Николов и всички 771 спасители – пожарникари и полицаи, които десет дни работиха при риск за живота им. Комисар Иван Иманов – шеф на шуменскат апожарна, инспектор Димчо Ангелов, който бил сред първите на мястото на взрива, старши инспектор Мирослав Желязков, зам.-шеф на операцията по обезопасяването на цистерните, старши комисар Ялчън Расим, директор на ОД МВР-Шумен, ръководил уникалната операция по евакуацията на селото.

От ляво на дясно: ст. инспектор Дарин Димитров, ст. комисар Ялчън Расим, гл. инспектор Илиян Николов

Главен инспектор Илиян Николов, началник на районното управление в Шумен, работи на терен в Хитрино през цялото време; главен инспектор Дарин Димитров, началник на полицейския участък в Хитрино.

Отличие на церемонията получиха жителите на Мадан, които за 4 дни събраха 7 тона картофи и трайни храни за бедстващите хора в Хитрино. Награда получи и 64-годишният Стефан Цонев от Велико Търново, който макар и болен на хемодиализа, предложи временен подслон на семейство от Хитрино.

Ст. инспектор Мирослав Желязков, комисар Иван Иванов и инсп. Димчо Ангелов

“Ако започна с благодарностите, няма да ни стигне един цял ден. Тази награда я заслужава целият български народ. Добротата в нашата нация, в нашата България струи и за тези хора политиците трябва да дадат дори повече от възможностите си”, благодари на всички и за всичко кметът на община Хитрино Нуридин Басри.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *