Справя ли се правителството с проблемите пред България?

or

гласували: 506

Докъде сме с водния проект?

Строителните работи по изграждането на Пречиствателната станция за питейни води / ПСПВ/ изостават. Това стана ясно по време на организираната днес от областния управител Владимир Йолов открита среща с ръководството на ВиК Шумен. По план строителството трябва да завърши в края на 2023 г. с акт 15, а има договори с дата 2024 г. Трябва да намерим механизъм строителството да влезе в рамките на 2023 г., защото всички разходи след това ще бъдат за сметка на ВиК, а не на ОПОС, каза управителят на ВиК и Емил Томов. Изпълнителят не е спазил вече удължения до 15 юли 2022 г. срок за строителството и не е приключил всички обеми, остават около 15% неизпълнени строителни работи, за които изпълнителят е в режим на санкции и дължи по 0,01% на ден върху нереализираните обеми, потвърди и ръководителят на проекта Надежда Петкова.

Усилено върви работата и по трите лота на довеждащия водопровод от яз. Тича до Шумен. Той ще се изгражда по ново трасе, различно от досегашното, което е съпроводено от множество процедури по отчуждаване на земи, през които минава. Има одобрен ПУП, актуализират се оценките на имотите, през които минава водопроводът, предвидени са срещи с общинските администрации за учредяване на сервитути, каза Надежда Петкова. Според нея обжалването на пазарните оценки не спира откриването на строителни дейности. „Инвестиционните проекти са готови, в момента се съгласуват в различни институции. Част от трасето минава през паметници на културата, което наложи съгласуване с РИМ и наблюдаване на трасето, за да имат възможност за реакции, ако строителите попаднат на артефакти. Предвиждаме и срещи с ръководството на Напоителни системи. Теренът е сложен, но на строителите в договора е вменено да не оставят града повече от 12 ч. без вода“, докладва Петкова на областния управител.

Владимир Йолов подчерта, че в този момент при този сложен проект е изключително важно да има прозрачност на всички действия, както и работа в екип, поради което той ще организира ежемесечни срещи, за да бъдат жителите уведомени докъде е стигнала работата по реализацията на ПСПВ и на довеждащия водопровод. Не можем да правим 6 години довеждащ водопровод – социалният резултат отива към воден режим, ако не вземем мерки, обобщи Владимир Йолов и призова към отговорност както изпълнителите и ръководителите на проекта, така и кметовете на общини.

На срещата присъства и Почетния гражданин на Шумен Александър Узунов, кмет на Община Шумен 5 мандата от 1974 до 1986 г., когато се изгражда и яз. Тича. Той призова ръководството на ВиК да положи всички усилия за изграждане на довеждащия водопровод и наблегна на задължителния повсеместен контрол по реализацията на всеки отделен обект.

Областният управител насрочи втората среща с ръководството на ВиК за средата на август и поиска яснота за всички действия на всеки конкретен изпълнител за изтеклия период.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *