Добра ли беше за вас 2021?

or

гласували: 155

Доброплодни в звук и светлина


С ярък спектакъл от звук и светлина СУ „Сава Доброплодни“ отбеляза 201-та година от рождението на своя патрон и празника на училището. Спектакълът беше подготвен от преподавателите Мая Бойчева, Емилия Божилова и Николай Райнов.

„Доброплодните дела оживяват в звук и светлина“ беше мотото на тържеството в училищния двор. Заради пандемията ръководството на Савата решило да направи празника на открито, а мрака да превърне в участник в иначе изпълненото със светлина празненство. С помощта на тъмнината, на звуците и светлината ученици и учители от СУ „Сава Доброплодни“ разказаха за своя патрон. Пред публиката минаха създаването на първите читалища, първата театрална постановка с реплики от „Михал Мишкоед“ и създаването на първия български оркестър с „мирис на Европа“ и валсова музика.

„Идеята беше да покажем делата на Сава Доброплодни, които пък да оживеят в нашите дела днес. Както каза гласът извън кадър: „Вървим по стъпките ти, Доброплодни“. – обясни замисъла на авторите Емилия Божилова. 201-години след раждането на Сава Доброплодни щафетата на делото му беше поета от изпълнители от училището, носещо неговото име.  Симеон Божилов изпълни на пиано произведение на „Панчо Владигеров“. След това прозвуча авторска песен „България“ с текст и музика от Емилия Божилова в изпълнение на Крисияна Ивайлова, Синем Зърън и авторката на песента. Докато звучеше песента по училищната фасада пробягаха багрите на българския национален трикольор. Въпреки, че не беше концерт след финалните акорди на песента публиката избухна в ръкопляскания. Славея Яворова върна зрителите към корените ни с автентична безмензурна народна песен без съпровод.

Участниците в спектакъла вкараха втори план в повествованието със заиграване, което индиректно беше насочено към ситуацията на пандемия, в която се намираме вече втора година. „Как е пълна с мъка земята, неродени угасват мечти. А жадуваме ний светлина…“ След тези реплики пред публиката се появи кукерският състав от село Макак, в който участват и ученици от СУ „Сава Дороплодни“, които по замисъл трябва да прогонят болестите, лошотията и мрака.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *