С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,533

Доброволци на разкопките

В четвъртък доброволците бяха посетени в офиса от кмета на Велики Преслав д-р Александър Горчев.

 

От днес  Община Велики Преслав е домакин на 24 доброволци от 6 различни държави, които са в града по инициатива на фондация “Open Space” и ще работят във Велики Преслав в продължение на 45 дни. Доброволците от Латвия, Испания, Италия, Полша, Португалия и Швеция  ще работят на археологически обекти в НИАР „Велики Преслав“ и в археологическия музей, като целта им е да подпомогнат туристическото ни обслужване и да популяризират града като туристическа дестинация.

“За трета поредна година сме във Велики Преслав, млади хора от няколко държави ще помагат в археологическите разкопки. Тази година в групата имаме студенти по археология и история, имаше много голям интерес при кандидатстването за този проект по програма Еразъм – Европейска доброволческа служба (EVS). Той е тригодишен и ще продължи още две лета, има одобрено финансиране и представя EVS като врата за развитие, като възможност за младите хора.” – обясни пред Шмоко.бг Пепа Пенева, директор на “Open Space”.

По-различното тази година е, че участниците трябва да общуват много по-активно с местните хора. Това лято ще се проведе лятно училище за деца и млади хора от града. То започва идната седмица и идеята е чужденците да разкажат на местните деца какво е било по техните страни, по времето, когато Преслав е бил столица, да могат да направят сравнение за мястото на втората българска столица в Европа. Едновременно с това ще запознаят децата с нови култури, с традициите на своите страни, а “учениците” в лятното училище ще  могат да подобрят своите познания по английски.

Ако има деца, които не знаят английски, ще има и момичета, които ще могат да им превеждат. Вече има записани над 15 деца, родители продължават да се обаждат, капацитетът в офиса, в който ще работи училището е 15-20 деца. Във вторник е срещата с родителите и в сряда започват заниманията с децата – по 4 часа на ден. Ако се съберат повече деца, ще бъдат разделени на две групи сутрин и следобед.  На финала участниците ще презентират това, което са научили заедно с чужденците.

“Доброволците имат още една задача, вероятно към 10 септември те ще трябва да направят малки презентации за интересни дестинации в своите държави – стари или новосъздадени и ще поканим местните хора, защото искаме по някакъв начин да ги стимулираме и да повярват, че има смисъл да се инвестира в туризма и да се прави нещо. Да се споделят едни добри модели със снимки и малко презентации. Може и нашите хора да се вдъхновят, да помечтаят и да решат, че могат да направят нещо подобно и тук.” – обяснява замисъла Пепа Пенева.

В четвъртък вечер беше опознавателна и за самите доброволци, които представиха кратки презентации с интересни и забавни факти за своите държави пред останалите участници в проекта. През следващата седмица ще запознаят със страните, от които идват и преславяни.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *