Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 804

Доайенът си тръгна

На 81-годишна възраст е починал доайенът на шуменската театрална трупа и почетен гражданин на Шумен актьорът Стефан Сотиров, съобщиха от екипа на Драматично-кукления театър “Васил Друмев”.

Стефан Сотиров е роден на 26 април 1936 година в с. Йоглав, Ловешко. През 1963 завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и на Методи Андонов. След 9 години на сцената на театъра във Видин и 5 години на директорския стол в ловчанския театър се установява в Шумен, където посвещава на театъра 40 години от живота си. През 2016 шуменската общественост отбеляза 55-тата годишнина от творческата дейност на актьора.

 

В шуменския театър Стефан Сотиров е пресъздал над 100 от общо 220 свои роли. Тези роли го правят един от любимите актьори на публиката. Спечелва два пъти Наградата на Шумен в раздел “Театър” – през 1984 и през 1998 година.

 

Сред най-запомнящите се образи са Часовников от “Океан” на Щейн, Микита във “Силата на мрака” на Толстой, Хорацио и Озрик в “Хамлет” на Шекспир, д-р Функ в “Слуга на двама господари” на Шекспир, Подкальосин в “Женитба” на Гогол, Христофоров и Чудомир в “Полите на Витоша” от Яворов, Гастрита във “Вечер” на Дударев – пост. Младен Киселов, както и Зографа Захарий в едноименния моноспектакъл по Павел Спасов, игран повече от 23 сезона и с над 100 представления. Особено запомняща се е и ролята на Славе в спектакъла “ЗМЕЙ” по П.Ю.Тодоров, посветен на 150-та годишнина на българския театър, като и пресъздадените от него образи в постановките „ Гераците” по Елин Пелин, „Сълзи и спагети” по Едуардо Де Филипо, „Д-р” от Бранислав Нушич, „Фалшификаторите” по Ст.Л.Костов и др.

 

В периода 1978 – 1984 год. води театралната студия и към Младежкия дом в Шумен, където негов възпитаник е такова име в съвременния театър като драматургът Юрий Дачев. Обучил е и обучава десетки млади хора, част от които по-късно, след завършването на театралната академия, стават актьори в професионалната трупа на театъра – Цветелин Витанов, Мая Дончева и др. През 1984 година Стефан Сотиров е създател на театралната студия към театъра в Шумен. Негови възпитаници като актьори са актрисата Аня Пенчева, както и журналистката от БНТ Петя Тетевенска (започнала професионалния си път като актриса – възпитаничка на НАТФИЗ).

 

От 2003 година Стефан Сотиров е преподавател,а от 2009 год. е и ръководител в студията на Драматично-куклен театър – Шумен и Сдружение “Нова българска драма”, където продължава да отделя голяма част от времето си на подготовката на талантливи шуменски деца, ученици и студенти, решени да се посветят на театралното поприще. Част от възпитаниците на студията от този период са приети и в момента учат в НАТФИЗ “Кр.Сарафов” в София.

 

Не само като сценично присъствие Стефан Сотиров е знакова фигура за град Шумен. Освен че успешно съвместява професионалните си актьорски ангажименти с преподаването в театралната студия, той е активно ангажиран и в общественините прояви. През 1995-1999 година е общински съветник и член на постоянната комисия по култура към Общинския съвет.

 

За творческата си дейност актьорът е отличен с всички степени на ордена “Кирил и Методий” – трета, втора и първа степен. През 2006 година е удостоен със званието “Почетен гражданин” на община Шумен.

 

Опелото на актьора ще бъде на 22 ноември от 10.30 часа в храм “Света Петка” във Варна, а по същото време във фоайето на театъра в Шумен шуменската общественост и приятели и колеги ще могат да засвидетелстват уважението си към Стефан Сотиров.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *