С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 167

Дискутираха проблемите на културата

Предизвикателствата и проблемите пред културните институти в област Шумен бяха обсъдени на работна среща по инициатива на областния управител д-р Владимир Йолов, съобщиха от пресцентъра на институцията. Участие в дискусията взеха ръководствата на Регионален исторически музей, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, Симфониета- Шумен, Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“-Нови пазар, Държавен архив-Шумен, РЕКИЦ и Областния читалищен съвет. На срещата присъстваха заместник-областните управители Албена Бабева-Сланева и Сашо Евлогиев.

Моята цел на тази среща е заедно с вас да поставим началото и да работим поетапно в положителна посока за решаване на проблемите“, каза областният управител. Той постави акцент на необходимостта от общи съвместни усилия за презентиране на всички конкурентни предимства на област Шумен, част от които са постиженията в областта на културата и културно-историческото наследство. „Важна е подкрепата на местния бизнес и трябва да го привлечем с активност и реални проекти“, заяви д-р Владимир Йолов.

Представителите на културните институти коментираха редица проблеми, свързани с недостатъчно финансиране, необходимост от ремонти на сградния фонд, липса на подготвени кадри за някои дейности. Обсъдени бяха предложения за съвместни проекти, които да се реализират с подкрепата на Областна администрация.

Областният управител предложи в регионалната библиотека да бъде обособен детски кът за майки с бебета, където да се предлагат подходящи детски книжки, които да привличат интереса на малките деца. Той ще окаже пълно съдействие на библиотеката за реализацията на тази инициатива, която е важна за стимулиране на интереса на децата от ранна възраст към книгите и желанието им да четат.

Д-р Владимир Йолов ще подкрепи желанието на Симфониета-Шумен да имат сцена за концерти на открито и в тази връзка предстои среща с община Шумен за обсъждане на тази идея. Необходимо е и да бъде популяризирана дейността на Симфониета-Шумен чрез представяне на информация до големите шуменски компании.

Областният управител направи предложение към Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ и Общинска художествена галерия „Петър Персенгиев“-Нови пазар да организират съвместна изложба, представяща красотите на нашите традиции с произведения-техника мерино вълна. Това според областния управител е възможност да бъдат поканени представители на местния бизнес, които да бъдат запознати с нови проекти на тези културни институти и да подкрепят реализацията им.

Относно поставени проблеми от Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ за необходимост от финансиране на ремонт на сградата на театъра, областният управител се ангажира да бъде проведено съвместно посещение с директора на театъра в Министерството на културата за търсене на възможности за осигуряване на такива средства. От Областния читалищен съвет областният управител очаква да представят стратегия за приоритетите в развитието на читалищната дейност. Областният управител се ангажира да съдейства на Държавен архив-Шумен за осигуряване на работници за дейности по почистване и в тази връзка следващата седмица предстои среща с Бюрото по труда за разясняване на възможностите за кандидатстване по регионални програми за заетост.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *