С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,523

Дигитални трансформации

Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ ще бъде открита на 21 октомври от 18 ч. в  ХГ „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Тя представя творческите търсения на художници от три поколения.

Концепцията на изложбата има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически занаятчийски техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство. Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалният рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка“, коментира доц. Д-р Красимира Друмева, ръководител катедра Графичен дизайн и визуални комуникацииВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Идеята за изложбата е плод на сътрудничеството между Факултет по Изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводска чаршия, Велико Търново. Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост, между автори работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Плевен, Сливен, Пловдив, Русе и Варна. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници водени от университетски преподаватели и занаятчии. Представени са и художници и студенти, които тепърва се изявяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения – Великотърновски университет, Художествена Академия – Чечин, Полша, Университет по изкуствата в Познан, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия. Някои от най-изявените автори са проф. д-р Светослав Косев, доц. д-р Красимира Друмева, проф. Андреас Гускос, проф. Анджей Банахович, проф. Аркадиуш Марчинковски, доц. Пенъо Пенев, гл. ас. д-р Атанас Марков, ас. д-р Симеон Желев, гл. ас. д-р Радимира Йорданова, Красимир Сивов, Боряна Мочева, Радек Нагай, Полина Станчева, Петър Чучулигов и мн. др.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *