Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 706

Дигитален Владигеров

 

До края на годината цялостното творчество на Панчо Владигеров ще бъде дигитализирано и ще бъде издадено, съобщи на пресконференция в Шумен  днес внукът на Панчо Владигеров Александър. Дисковете ще бъдат съпроводени с текстове на български и английски език, за да може творчеството на великия композитор да се разпространява по света, а това ще помогне и на Шумен да стане силно европейски град – чрез изкуството имузиката да добива популярност, допълни той.

 

Най-топлата, най-сърдечната публика е в Шумен. Това заявиха двамата братя Александър и  Константин Владигерови, които са в Шумен по повод предстоящия на 13 март концерт в ДКТ „В. Друмев“, посветен на 120-годишнината от рождението на великия Панчо Владигеров. В пресконференцията участва и кметът на Шумен Любомир Христов, пианистът Христо Попов, диригентът на Симфониета – Шумен Калина Василева. Тук бе и изпълнителният директор на фондация „Панчо Владигеров“ Дияна Дечева.

Щастливи сме, че отново сме на шуменска сцена, за нас е голяма чест, каза Александър Владигеров. Ще участваме в този концерт с почит и преклонение към духа на Владигерови – това винаги е бил най-висш момент в живота ни. Да творим – това е нашият път – да продължим да развиваме нашата музика, но и да свирим музиката на Панчо Владигеров, допълни Константин Владигеров. Заедно с тях ще свири и пианистът Христо Попов, за когото е чест за втори път да свири на годишнина на Панчо Владигеров, заедно с внуците му – прекрасни музиканти и приятели. Христов открехна леко завесата и уточни, че наред с класическата музика, ще има и много изненади и интересни неща, които шуменци ще чуят.

Александър Владигеров допълни, че за първи път в Шумен ще прозвучи „Господарско хоро“, ще звучи „Приказа“ от опус 46. Искаме да направим мост – да създаваме нещо ново – мелодиите на Панчо Владигеров и нашия джаз и мелодиите, които ние се опитваме да правим, каза Александър.

Според Калина Василева програмата на предстоящия концерт е ориентирана към Шумен. Концертът ще започне с миниатюри „Шумен“, за които трудно са намерили нотите, ще бъде изпълнен и Трети концет за пиано с участието и на Христо Попов. Пазим сантимент към Панчо Владигеров, а шуменският оркестър е единственият, който най-често изпълянав произведения на Владигеров, каза Калина Василева.

Панчо Владигеров ме зарежда и вдъхновява, това е висш професионализъм и за мен е голямо предизвикателство и отговорност да свиря негови творби, коментира Константин. Според Александър, Владигеров ги зарежда с всяка нота и този професионализъм и отговорност към музиката, която той е имал,  я е предал и на внуците си, които са наследили от своя дядо и  чувството му за хумор, както и композиторския талант и интепретаторските способности.

Двамата братя трудно могат да опишат състоянието, което изпитват, докато свирят музиката на своя дядо. Всеки тон ти трепери в душата, това е отговорност, музиката говори сама, с думи не мога да го изразя, казва Константин.

Зам.-кметът по образование и култура Найден Косев припомни програмата за 13 март, когато стартират честванията на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Те ще бъдат под мотото „Шумен и Владигеров“. Сутринта в 11 ч. ще бъде матинето в къща-музей „П. Владигеров“. В 14 ч. е кръглата маса, свързана с творчеството на Владигеров, организирана от Шуменския университет. В 18 ч. във фоайето на театъра ще бъде открита изложба за живота и творчеството на композитора. В 18,30 ч. в ДКТ „В. Друмев“ ще започне концертът, посветен на годишнината.

В края на пресконференцията двамата братя се похвалиха, че кметът Христов им връчил плакет на зала „Арена Шумен“. Христов пък от своя страна припомни случка от младините си, когато през 2006 г. е бил на екскурзия във Виена и едно от посещенията било в операта. В близката книжарница докторка от групата намерила плоча с творби на Владигеров и всички се снимали с обложката.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *