С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Дивдядово се „спаси“

Провали се изграждането на сепарираща и рециклираща инсталация за отпадъците на Шумен, която трябваше да бъде изградена на сметището в Дивдядово. На днешната сесия на Общинския съвет само 16 съветници гласуваха „за“, 7 „против“ и 15 се въздържаха. Така пропадна намерението на общината да продаде18 690 кв. м., в местност „Чернювец“ на търг на частен инвеститор с начална тръжна цена 250 000 лв. или 13 лв. на кв. м.

Общинските съветници от БСП поискаха кметът да оттегли докладната и предложиха или да се търсят европейски пари за изграждането на такава инсталация, или ако няма такива проекти да се търси публично частно партньорство с бъдещия инвеститор, за да може общината да има контрол върху работата на предприятието. Ние не сме против изграждането на такава инсталация, но темата е важна и болезнена за Шумен, затова искаме общината да има контрол и хората да са спокойни, заяви Данаил Данчев. Същото предложение направиха Добромир Драев и Красимир Костов, подкрепи го и Максим Иванов. Бившият съветник от групата на ГЕРБ Камен Андонов върна темата назад в 2016 година, когато общината е била бенефициент по договор за европейски средства за изграждане на подобна инсталация, но проектът тогава е пропаднал и до днес не намира решение.

Стана ясно, че до 4 години шуменското сметище ще се препълни, поради което общината обявява поръчка за извозване на шуменския боклук до Езерово, където има същата сепарираща и компостираща инсталация. За тази услуга общината ще плаща по 139 лв. на тон или над 3 млн. лв. на година, каза кметът Любомир Христов. В същото време Търговище продължава да вози боклука си на шуменското сметище.

Въпреки аргументираните доводи на кмета Христов, който за пореден път заяви, че няма да се изгарят отпадъци, съветниците, с изключение на групата на ГЕРБ, останаха на позицията си да се търси публично-частно партньорство, за да се гарантира контрол, поради което решението не мина. Христов се закани, че повече няма да прави никакви стъпки за решаването на проблема с боклука. Според европейските директиви, обаче, до 2030 г. не трябва да съществуват открити сметища или само 10% ще могат да се депонират на открито.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *