Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 806

“Джон Атанасов” – 11-и път

189 участници от 9 държави в 51 отбора ще участват в 11-ото издание на Международния есенен турнир по информатика “Джон Атанасов”, който ще се състои в Шумен от 20 до 23 ноември. Това обяви пред репортери  председателят на организационния комитет на турнира и ръководител на местната школа по математика и информатика “А и Б” Бисерка Йовчева.  Международният есенен турнир се организира по инициатива на община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Факултета по математика и информатика, а за готовността за провеждането му говориха заместник-кметът на Община Шумен Светлана Маркова и доц. Теодоси Теодосиев и доц. Юрий Проданов от университета.

В Шумен се очаква да пристигнат най-силните състезатели от най-силните държави в сферата на информатиката, коментира Бисерка Йовчева. Заявки са подали отбори от Русия и Румъния, които заедно с България, Полша и Китай са сред петте световни сили в областта на състезателната информатика, тази година в Шумен няма да има представители на друга световна сила – Полша. Останалите чуждестранни състезатели и отбори, заявили участие до момента, са от Азербайджан, Армения, Сърбия, Молдова, Украйна и Казахстан.

Състезателните дни на турнира в Шумен, утвърдил се през годините като един от най-престижните в света, ще са два – 22 и 23 ноември. Освен, че се провежда по правилата на Международната олимпиада по информатика и на Европейската младежка олимпиада, участниците традиционно ще са разпределени в две възрастови групи – младежка ( за ученици до 15,5 години) и старша ( за ученици в гимназиална степен в средните училища). Другите състезания по информатика, с изключение на още няколко, са предназначени или за малки, или за големи ученици, уточни Йовчева.

Паралелно с международния турнир, на 23 ноември, ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 г. В него се очаква да се включат още около 200 деца и ученици. Общо за двете състезания ще трябват 230 компютри, които вече са осигурени.

На 22 ноември в Шуменския университет ще се състои и “международен уъркшоп, свързан обучението по състезателна информатика”, допълни Йовчева.
За обезпечаването на състезателната част на турнирите са осигурени 230 компютъра. Официалното закриване и церемонията по награждаването на международния турнир ще е на 23 ноември, от 19.30 часа, в залата “Венета Вичева”, а на националния – на 24 ноември, от 9.00 часа, в актовата зала на ППМГ “Нанчо Попович” в Шумен.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *