С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,542

Джаз фестивал

В периода 29.09 – 01.10.2023 г. ще се проведе първото издание на Младежки фестивал „Деца на джаза“ – Шумен, организиран от Общински младежки дом – Шумен в партньорство с радио Jazz FM. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Шумен и с генералното спонсорство на фирмите „Фикосота“ ООД, „Глоб Строй“ ЕООД и „Алкомет“ АД.

Това е първият джаз фестивал в България, който си поставя за цел: Да участва чрез новаторски подход и интегрирана програма в изграждането на ново поколение вдъхновени джаз музиканти – знаещи, можещи, партниращи си, уважаващи авторитетите; да създаде общност между тях; да свърже желаещи да изучават музика с най-авторитетните преподаватели. Да изпълни с културно съдържание обучението по музика чрез лекции, документални свидетелства, срещи с артисти и създаване на общодостъпни ресурси, които ще са национално достояние. Да предложи на жителите и гостите на Шумен високостойностна културна програма от концерти, изложби и видео прожекции.

Създадени от програмния директор на Jazz FM Светослав Николов, концепцията и програмата пълноценно използват ресурсите на българската джаз сцена и отговарят на потребностите за нейното развитие. Всяка година във фокуса на фестивала ще бъде различен инструмент и ще се извежда нова нишка от музикалната история на Шумен в национален контекст чрез честване на бележити личности, свързани с града. Фестивалът ще е с обучителен, концертен модул и съпътстваща програма.

През 2023 г. фокусът е джаз пианото и ще отбележим 190 години от рождението на шуменеца Добри Войников, 45 години от смъртта на израсналия в Шумен Панчо Владигеров (в навечерието на 125-ата годишнина от рождението му), 90 години от рождението и 30 години от смъртта на сина му Александър Владигеров, както и посмъртно – 75-ата годишнина на Марио Станчев – син на израсналия в Шумен пианист Тинко Станчев. Преподаватели ще са Антони Дончев (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград), Ангел Заберски („Нов български университет“ – София) и Мирослав Турийски (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив).

Входът за всички събития е свободен.

Програма на фестивала “Деца на джаза”

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *