Страхувате ли се от коронавируса?

or

гласували: 806

Децата и правата

“Децата – посланици на доброто” – под това мото на 20 ноември ще бъде отбелязана годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Честването на годишнината в Шумен ще се осъществи с участието на Община Шумен, Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК и  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

През изминалия месец децата на Шумен изразиха своите позиции чрез отправените към тях творчески предизвикателства. Те се включиха в конкурс за рисунка или колаж на тема “Какво е щастието през моите очи на дете?”. Разказаха и своите истории за доброто, които нарекохме „Добросъбирачи“.

В конкурсната надпревара се включиха 120 ученици от 1 до 12 клас от 6 Шуменски уцилища. /СУ „Сава Даброплодни“, СУ „Панайот Волов“, СУ „Трайко Симеонов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Царев брод, IX ОУ „Панайот Волов“ – Дивдядово“, НУ „Княз Борис I“/. Участие в конкурса взеха и деца от клуба по „Информационни технологии“ към ЦПЛР – ОДК – Шумен.

И в двете категории творбите на учениците бяха оценени от независимо жури, в което участваха и деца. Възрастовите групи, в които твориха учениците са 1-4 клас; 5-7 клас и 8-12 клас. Във всяка възрастова група се присъждат първо, второ и трето място. Журито присъсжа една специална награда в категорията за есе и поощтрителни награди в двете категории.

В категория рисунка председател на журито бе професор Валери Чакалов – ръководител катедра “Визуални изкуства, теория и методика” Членове бяха Ева Иванова Андрейчева – 7 клас и Стефани Димитрова Борисова – 11 клас, представители на Арт” школа към ЦПЛР-ОДК “Анастас Стоянов” Шумен, както и техния ръководител Теменуга Христова – Член на дружеството на художниците в Шумен и председател на  СБХ – Представителство Шумен.

В категорията за разказ и есе председател на журито бе Силвия Маринова – член на дружеството на писателите в Шумен, учител, журналист и ръководител на Клубовете „Журналист“ и „Сладкодумци“ към  ЦПЛР-ОДК “Анастас Стоянов” – Шумен. Останалите творци, които оценяваха са Джейда Ахмед от клуб „Журналист“, Ралица Василева от Клуб „Сладкодумци към ЦПЛР – ОДК – Шумен, както и журналиста от Радио Шумен Росица Арабаджиева.

На тържествена церемония на 20 ноември, от 15.30 часа, в творческото пространство на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен /2 етаж/ ще бъдат наградени отличените творци.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *