С кого трябва да сме? С Европа (зелено) или с Русия (червено)

or

гласували: 1,954

Детска академия за спорт и превенция

С атрактивни демонстрации за задържане на бягащи нарушители от полицейски кучета, запознаване с тактическо оборудване, помощни средства и оръжия и опознаване на противопожарен автомобил в Шумен беше открита Детска академия за спорт и превенция, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

Програмата на летните занимания с деца , организирани за поредна година от ЦПЛР – ОДК “Анастас Стоянов”- Шумен през месеците юли и август ще бъде изключително разнообразна. „Щастлив съм, че тази година ще присъстваме още по-сериозно сред подрастващите, сред децата, за които полагаме много усилия и грижи, за да им покажем правилата за поведение на пътя и в обществото“, каза при откриването на академията директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Георги Гендов.

Педагози и представители от различни институции в града ще работят всеобхватно за обучаване по детската безопасност. Децата ще придобият нови теоретични и практически знания , като част от тях са оцеляване в природата, безопасно управление на велосипед и пресичане на пътното платно, действия при земетресения, наводнения, пожари.

Смятаме, че тази академия е необходима на децата на Шумен, защото чрез нея те ще придобият необходимите знания и практически умения за справяне в различна, динамична, несигурна следа. Няма как да не бъдат посочени случаите на оцеляване при попадане в природата, пресичане на уличните платна, начините, по които управлявате велосипеди, деца. Тези указания и знания ще получите от МВР за което благодарим“, допълни кметът на община Шумен проф. Христо Христов.

В беседите, освен служители на ОДМВР- Шумен и РДПБЗН- Шумен ще се включат СИДП, ПП „ Шуменско плато“, РИМ, Превантивно- информационен център, УСШ, ДКТ „ Васил Друмев“, ДП „Кабиюк“, ТД“ Мадарски конник“.

Водачите на служебни кучета Добромир Добрев, Ивайло Панайотов и техните четириноги колеги, показаха умения по обща дисциплина, изпълнение на различни команди, задържане на нарушител. Най-атрактивно беше „задържането на бягащ нарушител“ от кучетата Макс и Айк. Освен дисциплина и изпълнение на команди, кучетата показаха и послушание. Децата не пропуснаха да се запознаят по-отблизо с четириногите полицаи. Служители на сектор „Специални тактически действия“ към ОДМВР- Шумен им показаха тактическо оборудване, помощни средства и оръжия.

Децата се запознаха отблизо в противопожарен автомобил. Предстои в следващите девет седмици да научат как да си приготвят раница за бедствие, какви са правилните действия при наводнения, пожари, земетресения, гръмотевични бури, кои са учредите за първоначално пожарогасене и начините на работа с тях. Огнеборците ще ги запознаят със системата BG ALERT и Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Полицейските служители ще запознаят децата с различни теми, сред които безопасно управление на велосипед, поведение на пътниците в автомобилите, престъпления и наказания, намиране и изземване на следи от местопрестъпление, ще се запознаят с инспектор от Детска педагогическа стая и ще научат каква е неговата роля, ще бъде дискутирана превенцията, свързана с употреба на наркотични вещества.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *